ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Вест

ПОСЕТА УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА КОМПАНИЈИ INMOLD

Датум: 16. Maj 2023 11:22 Категорија: Новости из школе

         Посета ученика осмог разреда породичној компанији INMOLD, основаној 2006, чија је основна делатност израда висококвалитетних алата за бризгање ластике и обојених метала. Њихова специјалност су алати за бризгање танкозидне амбалаже и алати за бризгање техничких делова. Поред алата, баве се и израдом IML робота.
          INMOLD је 2011. године почео програм оспособљавања деце средњошколског узраста за потребе свог производног процеса, првенствено због недостатка одговарајућег кадра у алатници. Овај пројекат, који од тада спроводе заједно са локалном Техничком школом, тренутно обухвата два смера - техничар за компјутерско управљање и техничар мехатронике. Годишње, обуку похађа 50 ученика, од којих 10 најбољих полазника постају стипендисти Inmold-а. Ученици су имали прилику да виде да ово предузеће за реализацију практичне наставе има одличне услове. Свим ученицима је омогућено да, под надзором професора и ментора, бораве у компанији 1 - 2 дана седмично, и унапреде своја знања и вештине кроз укључивање у радне задатке.
        Са практикантима раде стручњаци, према специјализованом плану и програму, који је компанија осмислила по угледу на немачки и аустријски систем. Највише пажње поклањају стицањупрактичних и конкретних знања, и са њима повезаног градива које није довољло обрађено у школи. Додатно, организују стручне семинаре и обуке, посете сајмовима и другим фирмама, едукативно-туристичке екскурзије у земљи и иностранству, и слична усавршавања.




Прочитај

КОНКУРС ЦРВЕНОГ КРСТА

Датум: 16. Maj 2023 10:47 Категорија: Новости из школе

         Додела награда и захвалница награђеним ученицима наше школе, као и њиховим наставницима: Дејан Краковић, ученик трећег разреда (учитељ Звонкко Свичевић), освојио је награду у категорији најбољих ликовних радова од првог до четвртог разреда, а Хелена Марковић, ученица другог разреда (учитељица Наташа Костић) и Никола Стаматовић (уччитељица Биљана Рабреновић) награде у категорији најбољих литерарних радова ученика од првог до четвртог разреда.
        Похвалом за учествовање награђена је и учитељица Ана Мијаиловић са својим ученицима. Сви изабрани радови послати су на такмичење на националном нивоу и надамо се да ће неки од ученика и ове године имати прилику да освоји неку од вредних награда.

 

Прочитај

ПУПОЉЦИ

Датум: 03. Maj 2023 11:29 Категорија: Новости из школе

      У Плавој сали Дома културе уручене су награде победницима четрнаестог конкурса за најлепшу дечју песму. Марија Драшковић, ученица седмог разреда, осовјила је другу награду у категорији ученика од петог о осмог разреда за песму "Заборав", а Рада Томић, ученица шестог разреда, у истој категорији трећу награду за песму "Мој родни крај".
       Поред награђених, у овогодишњем зборнику "Пупољци" објављене су 44 песме које је селектор конкурса Урош Ћурчић изабрао као најуспешније, од којих 15 песама наших ученика (Хелена Марковић "Моје село" и "Деца"; Ивана Оцокољић "Пут је дуг" и "Шта је то љубав"; Данијела Стефановић "Горе на висини"; Софија Мунитлак "Ђачке игре"; Мила Томић "Пролеће"; Анђела Несторовић "Пријатељство"; Давид Драшковић "Храброст"; Радован Матовић "Пријатељ"; Катарина Јаковљевић "Ђачко доба"; Мартина Матијевић "Село", Марија Драшковић "Стазама завичаја" и "Заборав"; Рада Томић "Мој родни крај".)
        На овогодишњи, 14. по реду Конкурс за најлепшу дечју песму стигло је 132 песме, од којих 24 песме ученика наше школе.
        Честитамо ученицима и њиховим менторима - учитељима Наташи Костић, Биљани Рабреновић, Ани Мијаиловић, Звонку Свичевићу и наставницима српског језика Марији Вуковић Ђедовић и Милошу Мрдаку.


Прочитај

УСПЕСИ СА ТАКМИЧЕЊА

Датум: 03. Maj 2023 10:37 Категорија: Новости из школе

        Ученик петог разреда наше школе Александар Милинковић са остварена 93 бода освојио је друго место на ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ БИОЛОГИЈЕ одржаном 23. априла 2023. у ОШ "Милица Павловић" у Чачку.
        Данијела Стефановић, ученица шестог разреда ит Мочиоца, осовојила је друго место на ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ (област АВИО МОДЕЛАРСТВО), које је одржано у ОШ "Милинко Кушић" у Ивањици.

        Честитамо ученицима и њиховим предметним наставницама Весни Ћурчић и Светлани Самарџић.


Прочитај

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Датум: 03. Maj 2023 10:31 Категорија: Новости из школе

         Библиотекарка наше школе је са ученицима млађих и саријих разреда издвојеног одељења у Мочиоцима, у сарадњи са учитељима и наставницом српског језика, обележила Светски дан књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла сваке године, почев од 1995, када је установљен на Генералној конференцији Унеска, одржаној у Паризу. Овај датум је изабран као дан смрти два књижевна великана - Сервантеса и Шекспира.
        Након предавања библиотекарке о аутору, ауторским правима, терминима везаним за изадавање књига, издању, издавачу, преводиоцу, илустратору, години и месту издавања, деловима књиге - књижевном блоку, хрбату, корицама, насловној страници - ученици млађих разреда и учитељи осмишљавали су нове илустрације научених прича, песама, бајки, писали сус стихове омиљених песама, одломке прозних књижевних дела, цитате о књизи, читању. Ученици старијих разреда на уводном делу часа српског језика применили сус стечено знање, уочавали насловну страницу и преписивали препознатљиве податке својих домаћих лектира, као и других књига које нису део школског програма, али их радо читају.


Прочитај

УСКРШЊА РАДИОНИЦА

Датум: 03. Maj 2023 10:18 Категорија: Новости из школе

         У сусрет празнику организована је ускршња радионица, на којој су наставнице Марија Калајановић и Ивана Димитријевић угостиле мајке ученика млађих разреда наше школе, како би зајендичким креативним снагама дочекали предстојећи верски празник. Мноштво декоративних ускршњих предмета и осмеха наших малишана украсило је долазеће пролећне празничне дане.


Прочитај

ШКОЛА НОВЦА ЗА ОСНОВЦА

Датум: 05. April 2023 11:40 Категорија: Новости из школе

         У току Светске недеље новца, а поводом оснаживања дечје финансијске писмености у оквиру Обогаћеног једносменског рада реализовано је неколико радионица.

        Игра меморије и асоцијације

       Како бисмо са ученицима обновили стечена знања о новчаницама, личностима на новчаницама, њиховим биографијама и остварењима, за ову радионицу смо припремили игру меморије. Други део радионице односи се на игру асоцијација. Кроз асоцијацију смо са ученицима обновили знања о валутама, начину штедње, платним картицама и подизању кредита. Ученици су подељени у групе откривали поља како би дошли до решења асоцијације.

        Упознавање са појмом потреба и жеља; Масловљева пирамида потреба

       Кроз презентацију ученици с еупознају са појмом потреба и жеља, са Масловљевом пирамидом потреба, дискутују о својим потребам и жељама, о стварима без којих не би могли да живе, о својим приоритетима...
Након објашњавања појма потреба представљамо Масловљеву пирамиду потреба. После презентације организована је дискусија на основу ситуације приказане кроз стрип, у коме је дато шта дете изговара, али не и како родитељ реагује.

        Рекламе - Утицај маркетинга на нашу свест о куповини

       Радионица праћена презентацијом и причом о рекламама, маркетингу, паковањима самог производа тј. амбалажи. Напомињемо да је велики број фактора утиче на потрошаче,  а чест је случај да неке од њих уопште не можемо да избегнемо.
На самом крају уследила је радионица цртања током које деца, користећи своју машту, цртају "праве" рекламе за производе које смо правили почетком школске године у оквиру Обогаћеног једносменског рада (компот, џем, слатко, сушен воће...). Од креираних реклама направљен је заједнички пано. 

        Посета оближњој продавници и маркету

        Након едукације деце, упознавања са појмовима потреба и жеља, планирали смо посету оближњој продавници ГАРЕ на Катићима и маркету ДААГ у Ивањици, а све са циљем како бисмо увидели способности деце да разликују потребе од својих жеља.
Све активности ученика резултирале су израдом филма, у којем су документовани њихови закључци, запажања, сазнања, непосредна и практична спознаја о жељама и потребама којима се приликом куповине руководимо. Филм се налази на Јутјуб каналу наше школе.

       Пијаца у нашој школи

       На овој радионици смо дечју пијацу на којој су деца продавала производе (наставницима, родитељима...), које смо правили на почетку школсе године (џем, компот, слатко, сок, сушено воће...). Како нам се приближава и ускршњи празник ову пијацу смо искористили и за продају ускршњих декоративних предмета које смо израђивали у корелацији са наставницима технике и технологије. Прикупљен новац деца ће промишљено искористити за потребе уређења школског дворишта, куповину нових столова, реквизита за физичко васпитање. 

 

Прочитај

МАРТ - МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Датум: 03. April 2023 13:07 Категорија: Новости из школе

          Ове године Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Катедром за српски језик са јужнословенским језицима и Катедром за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, по други пут обележава манифестацију "Март, месец српског језика".
        Циљ ове манифестације јесте популаризовање србистике као научне дисциплине у оквиру славистике, буђење интересовања ученика основних школа и средњих школа за изучавање српског језика, указивање на значај очувања српског језика и језичке културе.
        Ова манифестација у нашој школи обележена је предавањима, радионицама и смотрама:
1. "Наша лепа ћирилица" (радионица ученика млађих разреда, на којој су различитим ликовним техникама украшавали слова ћирилице);
2. "Архаизми - дух прошлих времена" (радионица ученика млађих разреда, на којој су од претходно сакупљених архаичних речи, које њихови укућани памте, састављали реченице чија мелодија је оживела дух неких прошлих времена;
3. "Српски језик се говори срцем" (рецитаторска смотра ученика млађих и старијих разреда).

        Све активности реализоване су са циљем да истакнемо лепоту, богатство, разноврсност и мелодичност нашег језика и да освестимо нашу дужност да га негујемо и чувамо, сваку реч његову и свако слово.



Прочитај

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Датум: 03. April 2023 12:33 Категорија: Новости из школе

        Наставница хемије Катарина Савићевић са ученицима матичне школе у Катићима и издвојеног одељења у Мочиоцима обележила је Светски дан вода, са циљем да подигне сцест ученика о значају и важности воде, потреби њеног очувања, као и недостатку воде за пиће у многим деловима света.
        Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта,  а водећа тема овогодишњег светског дана посвећеног најважнијој супстанци на нашој планети јесте БУДИ ПРОМЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ВИДЕТИ У СВЕТУ.
       Ученици су присуствовали предавању праћеном презентацијом, проширили стечена знања о води, њеном значају, начинима заштите водених ресурса и дошло до сазнања да је само одрживим управљањем овим драгоценим ресурсом могуће обезбедити питку воду за будуће генерације. Стечено знање резултирало је израдом паноа, који ће красити хол школе и подсећати нас да је неопхоно заштитити овај природни ресурс без којег нема живота. 


Прочитај

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

Датум: 03. April 2023 11:52 Категорија: Новости из школе

Пласман на ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ за ученике петог разреда наше школе АЛЕКСАНДРА МИЛИНКОВИЋА.
Честитамо Александру и његовој наставници биологије Весни Ћурчић!


 

Прочитај