ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Новости из школе

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Датум: 04. Oktobar 2022 11:32 Категорија: Новости из школе

 У понедељак, 9. септембра, почела је највећа национална манифестација за децу, најрадоснија недеља школског календара - Дечја недеља. Одржава се сваког октобра у циљу уједињења свих релевантних друштвених актера ради континуираног побиљшања положаја детета у Републици Србији, ове године под слоганом ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА.
        У оквиру програма планираног у нашој школи, ученици ће имати прилику да искажу своје ставове, мишљења, укажу на проблеме, као и да покажу своја знања, таленте и вештине. Подстицањем пуног учешћа деце у друштвеном животу, подиже се свест јавности о потреби пружања једналих шанси за свако дете. Остваривање њиховог пуног потенцијала у складу са годинама живота и зрелишћу, важан је део одрастања.

Прочитај

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Датум: 03. Oktobar 2022 12:33 Категорија: Новости из школе

          Наша школа је обележила Европски дан језика уз поруку да су језици кључ разумевања међу људима. Наставници страних језика са библиотекаром истакли су важност матерњег језика и начине на које ученици могу открити свет учећи стране језике. Најмлађи ученици наше школе бојили су заставе различитих европских земаља, а старији разреди су исписивали речи на енглеском, руском, румунском, немачком, италијанском, француском... играли се игара на часовима језика и направили заједничко дрво уједињујући речи на разним језицима.

  

Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПЛАНИНА

Датум: 03. Oktobar 2022 12:18 Категорија: Новости из школе

        Планина за нас није само разгледница живописних боја, бег, предах, излет и одмор - она је наш живот, суров, једноставан и раскошан, она је наше детињство, двориште, игралиште. Доцртавамо њене обрисе свакога јутра својим сновима о будућности, милујемо њене хоризонте слободним, неспутаним и далекосежним погледима који жуде за питомим пределима и блискошћу, дижемо се и раастемо са њеним маглама, лаки, чисти, прозрачни, вредним рукама обрађујемо њено богато и плодно тло. Њене висине су наш скривени трон на којем ћемо провести живот, ма где нас одвео, њене даљине вечита мера нашег духовног простора. Она нам даје снагу, издржљивост, достојанство, јасну визију, здравље. Волимо и поштујемо планину и трудимо се да буде чиста. Када је посетите, њеним висинама путујете, у њој боравите, тихујете, освајате, за сву свежину, лепоту, спознаје и искуства која вам подари, потрудите се и ви!
         Ученици шестог разреда из Мочиоца на часу грађанског васпитања акцијом скупљања смећа дали су допринос развијању еколошке свести, као дужности сваког грађанина. Ученици су разумели значај бриге о средини у којој живимо, препознали облике штетног и деструтивног понашања, идентификовали ситуације, поступке и актере који нарушавају еколошку равнотежу, спровели идеју чисте средине у акцију чишћења и сакупљања смећа, мотивисали ширу друштвену заједницу на истоветно поступање.
 
  

Прочитај

ПРИЧЕ О НЕОБИЧНОМ

Датум: 03. Oktobar 2022 10:41 Категорија: Новости из школе

          У петак, 23. септембра, нашу школу је посетио Бошко Ломовић, новинар и књижевник који је до сада објавио преко 20 књижевних дела - песама за децу и одрасле, романа, приповедака и радио-драма. Добитник је чак 160 награда у Србији и земљама бивше Југославије за поезију, прозу и репортаже. Објављиван и превођен на словачки, јерменски, румунски, бугарски, македонски, турску, енглески и мађарски језик. Овом приликом је малишане, који су га пажљиво слушали, увео у необичан свет своје поезије и прозе за најмлађе, открио им неке од тајни стварања и подстакао их да и сами доживе речи као маштовите играчке, незаменљив начин самоизражавања и разумевања велике непознанице зване живот. Школска библиотека је сада погатија за три књиге поезије и прозе коју је овај занимљиви стваралац поклонио, а дечја радознала и отворена срца за незаборавне тренутке дружења са једним савременим књижевником.

  

Прочитај

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА

Датум: 26. Septembar 2022 11:54 Категорија: Новости из школе

         На манифестацији "Михољски сусрети села", ове године организованој у Девићима, уз подршску Министарства за бригу о селу, ученици наше школе - Марко Недељковић (ментор Милош Мрдак) и Катарина Јаковљевић (ментор Марија Вуковић Ђедовић) учествовали су у такмичарском делу програма, изражајно рецитујући одабране епске песме.
          Марко Недељковић освојио је друго место и вредну награду, а Катарина Јаковљевић похвалу.

     

Прочитај

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Датум: 19. Septembar 2022 12:00 Категорија: Новости из школе

          Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, на дан када је 1918. пробијен Солунски фронт, наставница историје Радица Чегањац одржала је предавање ученицима наше школе о Првом светском рату, Солунском фронту, херојским и јуначким подвизима српске војске, заслугама и жртвама наших храбрих предака у најславнијем догађају новије српске историје. Ученици су разумели зашто је 15. септембар, посматран у контексту јачања родољубиве свести и неговања највиших националних вредности - важан.
              Ученици, млађих разреда из Мочиоца разумели су важност слободе, јединства, мира, културе, нације, отаџбине, чврсте везе између предака и потомака, па су своја осећања и мисли изражавали ликовим путем.

  

Прочитај

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Датум: 06. Septembar 2022 12:56 Категорија: Новости из школе

         Добродошлицама, пригодним поклонима, речима подршке и охрабрења, саветима и смерницама, разумевањем и љубављу, у четвртак, првог септембра, су малишанима који ове године крећу у први разред срећан и успешан почетак школовања пожелели директор школе и њихови будући учитељи.
   

Прочитај

МАЛИ МАТУРАНТИ 2021/2022

Датум: 06. Septembar 2022 12:25 Категорија: Новости из школе

         Ове школске године основну школу завршило је једанаест ученика наше школе. Одличног успеха, примерног владања и уз велику помоћ својих наставника направили су велики корак у свом животу. Као показатељ успешних резултата током школовања, говоре многобројне награде и признања. Највеће признање, Вукову диплому, заслужно је добила ученица Милена Димитријевић, а награду за спортисту генерације добио је ученик Марко радојичић.
   

Прочитај

ШКОЛА НОВЦА ЗА ОСНОВЦЕ

Датум: 13. Jun 2022 08:45 Категорија: Новости из школе

     У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и ЕРСТЕ банке, у Београду, 10. јуна, одржана је прва по реду конференција "Школа новца за основца". Наша школа, једна од шест школа из Републике Србије, позвана је као презентер примера добре праксе, који су резултат успешно реализованог пројекта "Школа новца за основца", низом активности спровођеним током школске године. На наше задовољство, конференцији су присустовале и на тај начин нам још једном пружиле подршку Слађана Парезановић, руководилац Школске управе Чачак, и Рада Каранац Лазовић, просветни саветник.
     Представници наше школе су Марија Калајановић и Ивана Димитријевић, координатори пројекта, које су свесрдним залагањем реализовале бројне активности, ученицима их учиниле пријемчивим и занимљивим, и Војислав Миловић, директор школе, уз чију подршку је овај пројекат добио успешан епилог. Наш тим је добио бројне похвале и речи подршке од представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представника школских управа и осталих учесника конференције.

  

Прочитај

МОЈ СВЕТ У ВРЕМЕ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Датум: 08. Jun 2022 17:00 Категорија: Новости из школе

       На 38. Мајском салону у Чачку, ученик осмог разреда Вук Костић, у великој конкуренцији, награђен је једном од десет равноправних награда. 
    У конкуренцији 16 школа и 566 радова са територије Моравичког округа, Вук је уз менторство предметног наставника Горана Костића постигао завидан успех. Тема овогодишњег конкурса била је веома инспиративна, јер су деца окружена новим технологијама и уз њих одрастају и уче. 
 
  

Прочитај