ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Новости из школе

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Датум: 03. April 2023 10:32 Категорија: Новости из школе

        На ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ У ФУДБАЛУ, одржаном у  Основној школи "Кирило Савић" у Црњеву, ученице наше школе освојиле су ПРВО МЕСТО и тако се пласирале на Окружно такмичење, које ће бити одржано у Чачку. Екипа дечака освојила је четврто место!
        Честитке ученицима и њиховом предметном наставнику Марку Божовићу!


Прочитај

ПАЖЉИВКОВА СМОТРА

Датум: 03. April 2023 10:26 Категорија: Новости из школе

         Ученици наше школе учествовали су на општинском такмичењу "Пажљивкова смотра" у ОШ "Кирило Савић" у Црњеву и на њему се екипно надметали у познавању саобраћаја. Предшколска група ученика наше школе (група "Мићо"), коју су чинили Бранко Јаковљевић, Невена Томић, Немања Стефановић и Милица Зарић, освојила је треће место. Ученици првог разреда чинили су мешовиту групу "Зверац" (Љубомир Дабовић, Мирко Караклајић, Данијел Богдановић и другарица из Братљева  Нина Маричић) и освојили четврто место. Ученици другог разреда (Хелена Марковић и другари из Братљева и Ковиља - Милка Стефановић, Маја Маричић и Маја Поледица) чинили су групу "Зверац" и освојили друго место.
         Честитке екипама и њиховим наставницима!


Прочитај

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА МУП-А

Датум: 03. April 2023 10:16 Категорија: Новости из школе

         Представници МУП-а ученицима осмог разреда наше школе представили су центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, једину установу за основну обуку полиције у Републици Србији. Од 2007. овде се обучавају девојке и младићи који су већ завршили средњу школу. Настава је предметно-модуларна, траје до годину дана и реализује се у учионицама и објектима у кругу Центра. Процес трансформације Средње школе унутрашњих послова у Центар за основну полицијску обуку почео је 2005. године. До августа 2009. године паралелно је радила Средња школа унутрашњих послова (СШУП) и Центар за основну полицијску обуку (ЦОПО). Тада је своје школовање завршила последња, 38. класа ученика Школе, уписана по старом Наставном плану и програму.


Прочитај

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

Датум: 11. Mart 2023 09:53 Категорија: Новости из школе


Општинског такмичења из Технике и технологије одржано је у петак 10. марта 2023. године у нашој школи. Учествовало је 58 ученика из ивањичких школа: Милинко Кушић", Кирило Савић", Сретен Лазаревић", ОШ Вучић Величковић" и Мићо Матовић".

Резултате такмичења можете погледати у ПРИЛОГУ.

Ученице шестог разреда наше школе Софија Мунитлак (друго место) и Данијела Стефановић (треће место)  пласирале су се на окружни ниво такмичење. 

Честитамо свим ученицима и њиховим предметним наставницима на постигнутом успеху!

Прочитај

МАМИ ЗА ОСМИ МАРТ

Датум: 10. Mart 2023 21:34 Категорија: Новости из школе

          У оквиру једносменске наставе наставнице Марија Калајановић и Ивана Димитријевић у матичној школи на Катићима и у издвојеном одељењу у Мочиоцима реализовале су радионице под називом "Мами на дар".
         Најпре су ученицима одржале предавање о Међународном дану жена, проистеклом из радничког покрета 1908, када је 15000 жена прошетало Њујорком захтевајући краће радно време, већу плату и право гласа, а први пут на међународном нивоу обележеном 1911. у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској. Идеја да се установи овај међународни празник потекла је од Кларе Цеткин, комунисткиње и борца за људска права.
        Ученици су потом на папирима у облику срца исписивали особине својих мама, писали песме инспирисане љубављу према њима, што је резултирало израдом заједничког паноа.
         Идеја радионице била је да се уважени очеви наших ученика из Катића и Мочиоца одазову позиву и учествују у заједничким креативним радионицама са својом децом, што су они, на наше велико задовољство, прихватили. Помагали су деци да осмисле поруке за маме и декоришу боце у које ће их убацивати. 
        Радионицама су допринос дали и наставници Александар Чоловић, Светлана Самарџић и Милкица Марковић, који су на 3D штампачу штампали рамове, привеске и пригодне украсе као поклоне које ћенаши малишани даривати својим мамама.

         

Прочитај

ПОСЕТА ЦРВЕНОГ КРСТА

Датум: 06. Mart 2023 13:04 Категорија: Новости из школе

          Представници Црвеног крста посетили су нашу школу и едуковали ученике петог разреда о историјском развоју ове хуманитарне, независне и добровољне организације. Ученицима предстоји припрема за традиционални квиз знања " Шта знаш о Црвеном крсту", планиран за месец мај.

 

Прочитај

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Датум: 06. Mart 2023 12:59 Категорија: Новости из школе

          Ученици Основне школе "Мићо Матовић" обележили су ДАН РОЗЕ МАЈИЦА (Дан борбе против вршњачког насиља) филмом који су снимали у сарадњи са педагогом школе Драганом Каплановић. Као и годинама уназад, овај дан је дан за подсећања на важност толераниције, разумевања и прихватања различитости. Циљ обележавања овог међународног датума јесте превенција вршњачког насиља и дискриминације, подизање свести о важности емпатије, поштовање различитости и толеранције, развијање сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата, стварање безбедног и подстицајног окружења за ученике. 
          Ученици су учествовали на предавањима и радионицама и на тај начин се придружили својим вршњацима широм света. Подсетимо се - широм света последње среде у фебруару месецу обележава се Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула акцију подршке канадском учеику Чарлсу МекНилу, који је у школу дошао обучен и розе мајицу и због тога претпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци облолелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима, који су их носили као знак подршке дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља.

Погледајте филм кликом на линк.


Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Датум: 28. Februar 2023 20:46 Категорија: Новости из школе

          Међународни дан матерњег језика, ове године у нашој школи обележен је у знаку правописних законитости. Наставник српског језика и књижевностиМилош Мрдак ученицима је одржао предавање о значају матерњег језика, а потом су на радионицама, на којима су учествовале и учитељице Ана Мијаиловић и Наташа Костић, читким и правилним рукописом исписивали лепе речи српског језика и мисли о језику и анализирали илустрована правописна правила.
          Ученици старијих разреда издвојеног одељења у Мочиоцима су исписивали примере честих правописних грешака и да би што очигледније указали на њих. истакли су их на степеништу школе. Ученици млађих разреда на часовима српског језика обнављали су и примењивали досадашње стечено знање из правописа.


Прочитај

СПОЉАШЊЕ ВРЕДНОВАЊЕ ШКОЛЕ

Датум: 10. Februar 2023 19:17 Категорија: Новости из школе

          У периоду од 7. - 9. фебруара извршено је спољашње вредновање наше школе. Укупном оценом, проистеклом из залагања свих учесника у образовно-васпитном процесу, више смо него задовољни. Захваљујемо се представницама Школске управе Чачак - начелници Слађани Парезановић и просветној саветници Данијели Ковачевић Микић - и Јелени Недељковић, саветници из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
          Циљ нам је раст, знање и напредовање, све у циљу највиших интереса наших ученика, и сигурни смо да је у овако проширеној породици могућ.
          Велико Хвала!
  

Прочитај

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Датум: 05. Februar 2023 08:50 Категорија: Новости из школе

На ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, одржаном данас у ОШ „Кирило Савић” у Црњеву, ученици наше школе остварили су запажене резултате:
- АЛЕКСАНДАР МИЛИНКОВИЋ (ментор Милкица Марковић) освојио је ДРУГО МЕСТО;
- ВЛАДИМИР ЂОКИЋ (ментор Наташа Костић) освојио је ТРЕЋЕ МЕСТО!
Честитамо ученицима и њиховим предметним наставницима!

Прочитај