ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Новости из школе

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У КУШИЋИМА

Датум: 19. Septembar 2023 18:44 Категорија: Новости из школе

       На манифестацији "Михољски сусрети села", ове године организованој у Кушићима, уз подршку Министарства за бригу о селу, ученици наше школе - Марко Недељковић (ментор Милош Мрдак), Катарина Јаковљевић и Ивана Мунитлак (ментор Марија Вуковић Ђедовић) учествовали су у такмичарском делу програма, изражајно рецитујући одабране епске песме.
      Катарина Јаковљевић освојила је друго место и вредну награду, а Ивана Мунитлак и Марко Недељковић похвале.
      Честитамо ученицима и њиховим менторима на награди и учешћу, неговању културе и традиције, богаћењу друштвеног и културног живота школе и села.
Прочитај

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Датум: 07. Septembar 2023 13:48 Категорија: Новости из школе

        Учитељи су са посебном пажњом и топлином у петак, 1. септембра, дочекали прваке, старајући се да се малишани осећају сигурно и подржано на почетку образовног пута и да из детињства у свет знања кроче са осмехом.

        Драги наши прваци,

      Наша школа вас чекса јер желимо да вам знање буде на дохват руке, да се забавите, играте и дружите, да слободно истражујете, исказујете, показујете, да будете самостални и сугурни у себе, да разумете свет око нас, да негујете пријатељства, да израстете у добре људе!
      Добро дошли!


Прочитај

АКАДЕМСКИ ПРОГРАМ НУШИЋИЈАДЕ

Датум: 07. Septembar 2023 13:33 Категорија: Новости из школе

        Наша школа је ове године учествовала у академском програму Нушићијаде. На промоцији ивањичких издања књига представљена је и монографија Основне школе "Мићо Матовић" "Светионици знања око Мучња", чији је аутор професор Светислав Марковић. (фото: Немања Мирковић)

 

Прочитај

ЗАПИС СА ЂАЧКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

Датум: 22. Jun 2023 21:36 Категорија: Новости из школе

         Историјо болна, судбо невесела - сажеи би песник кроз један стих и једну мисао на најбољи и најкраћи начин целокупну историју. А шта више од тога можемо и рећи?
         Као и обично, на списку места која се незаобилазна у ђачким екскурзијама су историјска места. Она која су попришта најкрвавијих битака, највећих страдалишта, губилиште и мучилишта.
       Чегар. Слушамо чичу Селомира, већ у дубокој старости. Ја сам га давно упознао. Са дубоким искуством безброј пута испричане приче, више ме занима да га посматрам и слушам како прича, него шта прича. Као да посматра шта се дешава и то преноси са лица места. Све одживљава. Чувар костурнице и Чегра. Изван њега, извајан у зиду, Стеван Синђелић, Загледан у правцу откуд наступају турске армаде. Поред чиче Селомира син и унук. Вероватно ће га наследити у овом послу.
       Ћеле кула! Сама помисао да људском бићу падне на памет да сазида нешто овако, и то из освете, је језива. Скоро хиљаду глава, јуначких и мученичких, узидано је у овај јединствени споменик који оставља мучан утисак на сваког ко га види. Не знам како деца доживљавају све ово. Никад их нисам питао. Нисам могао из много разлога. 
         Историја је, ипак, саткана од људских глупости и злочина. 
       Школску екскурзију смо употпунили и песмом, и игром, и шетњом кроз лепоте градова и предела. Врњачка Бања, Крушевац и Лазарица, Ниш и Медијана, Соко Бања... Било нас је свуда по мало. Заједно смо са ученицима и колегама из Међуречја. Тиме је наше путовање и дружење било потпуније и садржајније. Две школе за један аутобус. Чика Селомир и рече да је наш највећи непријатељ бела куга. Видимо је на делу.
        Оваква путовања имају и смисао, и разлог. За младе ексукрзија, за старије искуство. Путовања су много више од разгледања споменика. 
        Киша и даље пада.
        На списку оног чега се сви сећају до краја живота увек је на првом месту ђачка екскурзија.

Наставник српског језика и књижевности Милош Мрдак.


Прочитај

11. СПОРТСКА ОЛИМПИЈАДА СЕОСКИХ ШКОЛА

Датум: 07. Jun 2023 09:03 Категорија: Новости из школе

         Ове године Основна школа "Мићо Матовић" из Катића била је домаћин 11. Спортске олипијаде сеоских школа, а надметања у различитим спортским дисциплинама одигравала су се у ИО Мочиоци. Наш спортски тим, предвођен наставником физичког васпитања Марком Божовићем, са радошћу је угостио екипе из Прилика, Девића, Кушића, Међуречја, Ковиља и Братљева.
         Такмичења у скоку удаљ, бацању кугле, одбојци, кошарци, стоном тенису, атлетици и шаху протекла су у позитивној и ведрој атмосфери. Мање ведро време, нажалост, није дозволило да се реализују фудбалске утакмице женских и мушких екипа!
          У укупном пласману најбоља је била екипа из Прилика, друго место заузела је екипа из Катића, а треће из Међуречја. "Успех није нешто што се догађа само. Успех се научи, успех се тренира, а онда се дели са другима." Да је то заиста тако, видели смо на примеру орних, спремних, борбених и храбрих малишана чије тријумфе смо помно пратили!
         Хвала вам што сте успехе поделили међусобно, што сте их поделили са нама и хвала вам што сте нам улепшали дан! Хвала школама учесницама захваљујући којима је ова спортска манифестација једанаести пут заредом реализована, а циљ у потпуности остварен - популаризација спорта, физичке активности међу младима, неговање такмичарског духа и лепог дружења!

Дивну спортску атмосферу забележили смо и камером. Линк ка видео снимку.


Прочитај

ЗАНИМЉИВИ ЧАСОВИ МАТЕМАТИКЕ

Датум: 04. Jun 2023 12:25 Категорија: Новости из школе

          Као увод у наставну тему Површина четвороугла и троугла у шестом разреду, наставница математике Милкица Марковић, како би ученицима предмет и област учинила занимљивијом, користила је игру ТАНГРАМ. Танграм је једна од најстаријих и најпознатијих слагалица. Игра потиче из Кине, а сматра се да је стара преко 3000 година. Легенда каже да је слуга кинеског цара носио керамичку плочу која је била врло скупа и ломљива. Слуга се спотакнуо и разбио плочу која је била у облику квадрата. У паници, слуга је данима очајнички покушавао да сложи комадиће разбијене плоче у квадрат, али безуспешно. Уместо квадрата, за време покушавања сложио је хиљаде других фигура.
         Танграм се састоји од седам стандардних делова (геометријских фигура) добијених из квадрата, помоћу којих треба саставити занимљиву слику. Разрезивањем квадрата добијају се:
      - 2 велика једнакокрака троугла;
      - 1 једнакокраки троугао средње величине;
      - 2 мала једнакокрака троугла;
      - 1 квадрат;
      - 1 паралелограм.
        Углови танграм фигура су интересантни јер им свима заједничка мера може бити угао од 45 степени. Дакле, јављају се три угла (45 степени, 90 степени и 135 степени).
        Игра се састоји у томе да се од расположивих делова сложи задата фигура у којој се дати облицу могу померити и ротирати, али се морају сво искористити. Делови се постављају један до другог, без преклапања. Било која добијена фигура има површину једнаку површини полазног квадрата.
         Танграм је погодан за развијање логичког мишљења ученика и њихове мотивације. Ова игра побољшава концентрацију, захтева способност запажања и брзо реаговање. Ученици развијају и вештину решавања проблема. Користећи танграм ученици обогаћују математички речник, самостално истражују, уочавају правилности и постављају тврдње.
        Подељени у две групе ученици су са великим интересовањем склапали различите слике помоћу танграм фигурица.ж


Прочитај

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ 60. ДИСОВОГ ПРОЛЕЋА

Датум: 04. Jun 2023 12:10 Категорија: Новости из школе

         Хелена Марковић, ученица другог разреда наше школе, добила је похвалу за песму "Моје село" на конкурсу литерарних радова за ученике основних и средњих школа, који је поводом 60. Дисовог пролећа расписала Градска библиотека "Владислав Петковић Дис" из Чачка и Одбор Дисовог пролећа. Честитамо Хелени и њеној учитељици Наташи Костић!


Прочитај

ВИШЕ ОД ТРЧАЊА

Датум: 04. Jun 2023 12:02 Категорија: Новости из школе

         Част нам је и задовољство што смо били база, старт и циљ дводневне спортске манифестације, јединствене трке "IVANJICA TRAIL", која је у беспрекорној организацији Мирка Главинића успешно реализована у нашој општини и промовисала Ивањицу и природне лепоте Голије, Мучња и Јавора на најлепши начин.
        Једна трка преко три планине у току два тркачка дана представљала је не само спортски догађај, већ и туристичку манифестацију, промоцију здравих стилова живота, позитивног духа, љубави према природи, пешачењу и планинарењу, демонстрирање високе еколошке свести и једног племенитог погледа на живот и као таква, окупила такмичаре и рекреативце из свих крајева Србије.
         Сигурни смо да су не само у душама наших ученика и мештана, већ и шире друштвене заједнице, ови професионалци и рекреативци посејали семе, чији плодови ће тек красити будућност, запалили искру, коју ћемо на следећем спортском дружењу наредне године сигурно видети!
          Надамо се да ћемо традиционално постати део ове породице којој је трчање више од трчања, који кретањем стижу до здравља, пријатеља, себе, среће, слободе и лепоте.
         Захваљујемо се свим професионалцима, такмичарима и рекреативцима; онима који трче дугим  ибрзим корацима да побегну од себе; свима онима који док трче, проналазе себе; онима који лете корацима лаким попут облака и поклањају срећу цвећу и камењу; онима који хитају друмом ка слободи када зидови приђу сувише близу, а  у сутон или праскозорје траже одговоре, утеху, лек, смисао, инспирацију; онима који док трче , загледани у хоризонте и даљине, траже виши смисао и сврху постојања; осетљивим посматрачима живота прецизног и оштрог погледа који се не боје кише и хладноће и имају снаге да дишу дубоко; радозналцима и скитуљцима, љубитељима спорта и природе - што су својом позитивном енергијом озарили Катиће и нашу школу!
 

Прочитај

ПОСЕТА УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА КОМПАНИЈИ INMOLD

Датум: 16. Maj 2023 11:22 Категорија: Новости из школе

         Посета ученика осмог разреда породичној компанији INMOLD, основаној 2006, чија је основна делатност израда висококвалитетних алата за бризгање ластике и обојених метала. Њихова специјалност су алати за бризгање танкозидне амбалаже и алати за бризгање техничких делова. Поред алата, баве се и израдом IML робота.
          INMOLD је 2011. године почео програм оспособљавања деце средњошколског узраста за потребе свог производног процеса, првенствено због недостатка одговарајућег кадра у алатници. Овај пројекат, који од тада спроводе заједно са локалном Техничком школом, тренутно обухвата два смера - техничар за компјутерско управљање и техничар мехатронике. Годишње, обуку похађа 50 ученика, од којих 10 најбољих полазника постају стипендисти Inmold-а. Ученици су имали прилику да виде да ово предузеће за реализацију практичне наставе има одличне услове. Свим ученицима је омогућено да, под надзором професора и ментора, бораве у компанији 1 - 2 дана седмично, и унапреде своја знања и вештине кроз укључивање у радне задатке.
        Са практикантима раде стручњаци, према специјализованом плану и програму, који је компанија осмислила по угледу на немачки и аустријски систем. Највише пажње поклањају стицањупрактичних и конкретних знања, и са њима повезаног градива које није довољло обрађено у школи. Додатно, организују стручне семинаре и обуке, посете сајмовима и другим фирмама, едукативно-туристичке екскурзије у земљи и иностранству, и слична усавршавања.
Прочитај

КОНКУРС ЦРВЕНОГ КРСТА

Датум: 16. Maj 2023 10:47 Категорија: Новости из школе

         Додела награда и захвалница награђеним ученицима наше школе, као и њиховим наставницима: Дејан Краковић, ученик трећег разреда (учитељ Звонкко Свичевић), освојио је награду у категорији најбољих ликовних радова од првог до четвртог разреда, а Хелена Марковић, ученица другог разреда (учитељица Наташа Костић) и Никола Стаматовић (уччитељица Биљана Рабреновић) награде у категорији најбољих литерарних радова ученика од првог до четвртог разреда.
        Похвалом за учествовање награђена је и учитељица Ана Мијаиловић са својим ученицима. Сви изабрани радови послати су на такмичење на националном нивоу и надамо се да ће неки од ученика и ове године имати прилику да освоји неку од вредних награда.

 

Прочитај