ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ВИШЕ ОД ТРЧАЊА

Датум: 04. Jun 2023 12:02 Категорија: Новости из школе

         Част нам је и задовољство што смо били база, старт и циљ дводневне спортске манифестације, јединствене трке "IVANJICA TRAIL", која је у беспрекорној организацији Мирка Главинића успешно реализована у нашој општини и промовисала Ивањицу и природне лепоте Голије, Мучња и Јавора на најлепши начин.
        Једна трка преко три планине у току два тркачка дана представљала је не само спортски догађај, већ и туристичку манифестацију, промоцију здравих стилова живота, позитивног духа, љубави према природи, пешачењу и планинарењу, демонстрирање високе еколошке свести и једног племенитог погледа на живот и као таква, окупила такмичаре и рекреативце из свих крајева Србије.
         Сигурни смо да су не само у душама наших ученика и мештана, већ и шире друштвене заједнице, ови професионалци и рекреативци посејали семе, чији плодови ће тек красити будућност, запалили искру, коју ћемо на следећем спортском дружењу наредне године сигурно видети!
          Надамо се да ћемо традиционално постати део ове породице којој је трчање више од трчања, који кретањем стижу до здравља, пријатеља, себе, среће, слободе и лепоте.
         Захваљујемо се свим професионалцима, такмичарима и рекреативцима; онима који трче дугим  ибрзим корацима да побегну од себе; свима онима који док трче, проналазе себе; онима који лете корацима лаким попут облака и поклањају срећу цвећу и камењу; онима који хитају друмом ка слободи када зидови приђу сувише близу, а  у сутон или праскозорје траже одговоре, утеху, лек, смисао, инспирацију; онима који док трче , загледани у хоризонте и даљине, траже виши смисао и сврху постојања; осетљивим посматрачима живота прецизног и оштрог погледа који се не боје кише и хладноће и имају снаге да дишу дубоко; радозналцима и скитуљцима, љубитељима спорта и природе - што су својом позитивном енергијом озарили Катиће и нашу школу!
 

         На активности Мирка Главинића, које су наишле на позитиван одјек у нашој школи, наслањају се и активности Гордане Главинић, новинарке РТС-а, специјализоване за књижевност и дечје издаваштво, која је - инспирисана траом трке Ivanjica trail, годином нашег школског јубилеја, а надахнита љубављу према школарцима из сеоских средина - на Међунаросни дан словенске писмености. школској библиотеци у Катићима поклонила преко 50 књига, сакупљених у књижевној акцији коју је сама покренула!
         Трка је започела у школи у Ковиљу и завршила се у школи у Катићима. Какво симболично заокруживање приче! Школа је старт, школа је циљ, образовање је база свих наших активности! У здравом телу, здрав дух; у образованом уму, здраво тело!
         Какви невероватни људи великог, племенитог и предузимљивог духа! 
        Наша искрена захвалност Гордани и Мирку!