ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ШКОЛА НОВЦА ЗА ОСНОВЦА

Датум: 05. April 2023 11:40 Категорија: Новости из школе

         У току Светске недеље новца, а поводом оснаживања дечје финансијске писмености у оквиру Обогаћеног једносменског рада реализовано је неколико радионица.

        Игра меморије и асоцијације

       Како бисмо са ученицима обновили стечена знања о новчаницама, личностима на новчаницама, њиховим биографијама и остварењима, за ову радионицу смо припремили игру меморије. Други део радионице односи се на игру асоцијација. Кроз асоцијацију смо са ученицима обновили знања о валутама, начину штедње, платним картицама и подизању кредита. Ученици су подељени у групе откривали поља како би дошли до решења асоцијације.

        Упознавање са појмом потреба и жеља; Масловљева пирамида потреба

       Кроз презентацију ученици с еупознају са појмом потреба и жеља, са Масловљевом пирамидом потреба, дискутују о својим потребам и жељама, о стварима без којих не би могли да живе, о својим приоритетима...
Након објашњавања појма потреба представљамо Масловљеву пирамиду потреба. После презентације организована је дискусија на основу ситуације приказане кроз стрип, у коме је дато шта дете изговара, али не и како родитељ реагује.

        Рекламе - Утицај маркетинга на нашу свест о куповини

       Радионица праћена презентацијом и причом о рекламама, маркетингу, паковањима самог производа тј. амбалажи. Напомињемо да је велики број фактора утиче на потрошаче,  а чест је случај да неке од њих уопште не можемо да избегнемо.
На самом крају уследила је радионица цртања током које деца, користећи своју машту, цртају "праве" рекламе за производе које смо правили почетком школске године у оквиру Обогаћеног једносменског рада (компот, џем, слатко, сушен воће...). Од креираних реклама направљен је заједнички пано. 

        Посета оближњој продавници и маркету

        Након едукације деце, упознавања са појмовима потреба и жеља, планирали смо посету оближњој продавници ГАРЕ на Катићима и маркету ДААГ у Ивањици, а све са циљем како бисмо увидели способности деце да разликују потребе од својих жеља.
Све активности ученика резултирале су израдом филма, у којем су документовани њихови закључци, запажања, сазнања, непосредна и практична спознаја о жељама и потребама којима се приликом куповине руководимо. Филм се налази на Јутјуб каналу наше школе.

       Пијаца у нашој школи

       На овој радионици смо дечју пијацу на којој су деца продавала производе (наставницима, родитељима...), које смо правили на почетку школсе године (џем, компот, слатко, сок, сушено воће...). Како нам се приближава и ускршњи празник ову пијацу смо искористили и за продају ускршњих декоративних предмета које смо израђивали у корелацији са наставницима технике и технологије. Прикупљен новац деца ће промишљено искористити за потребе уређења школског дворишта, куповину нових столова, реквизита за физичко васпитање.