ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

МАРТ - МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Датум: 03. April 2023 13:07 Категорија: Новости из школе

          Ове године Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Катедром за српски језик са јужнословенским језицима и Катедром за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, по други пут обележава манифестацију "Март, месец српског језика".
        Циљ ове манифестације јесте популаризовање србистике као научне дисциплине у оквиру славистике, буђење интересовања ученика основних школа и средњих школа за изучавање српског језика, указивање на значај очувања српског језика и језичке културе.
        Ова манифестација у нашој школи обележена је предавањима, радионицама и смотрама:
1. "Наша лепа ћирилица" (радионица ученика млађих разреда, на којој су различитим ликовним техникама украшавали слова ћирилице);
2. "Архаизми - дух прошлих времена" (радионица ученика млађих разреда, на којој су од претходно сакупљених архаичних речи, које њихови укућани памте, састављали реченице чија мелодија је оживела дух неких прошлих времена;
3. "Српски језик се говори срцем" (рецитаторска смотра ученика млађих и старијих разреда).

        Све активности реализоване су са циљем да истакнемо лепоту, богатство, разноврсност и мелодичност нашег језика и да освестимо нашу дужност да га негујемо и чувамо, сваку реч његову и свако слово.