ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Датум: 04. Oktobar 2022 11:32 Категорија: Новости из школе

 У понедељак, 9. септембра, почела је највећа национална манифестација за децу, најрадоснија недеља школског календара - Дечја недеља. Одржава се сваког октобра у циљу уједињења свих релевантних друштвених актера ради континуираног побиљшања положаја детета у Републици Србији, ове године под слоганом ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА.
        У оквиру програма планираног у нашој школи, ученици ће имати прилику да искажу своје ставове, мишљења, укажу на проблеме, као и да покажу своја знања, таленте и вештине. Подстицањем пуног учешћа деце у друштвеном животу, подиже се свест јавности о потреби пружања једналих шанси за свако дете. Остваривање њиховог пуног потенцијала у складу са годинама живота и зрелишћу, важан је део одрастања.

ПРВИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

     Ученици млађих разреда из матичне школе у Катићима са својим учитељицама Аном Мијаиловић и Наташом Костић разговарали су о основним потребама детета, које су предуслов срећног одрастања. Потом су бележили шта је то што их асоцијра на слоган Дечје недеље (Шта детету треба да расте до неба) и своје мисли и запажања уобличили ликовним путем.

  

ДРУГИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

         Пуштањем балона и исписаним мислима о срећном детињству, ученици су винули своје жеље и потребе пут неба.

   

         У Катићима, ученици млађих разреда су другог Дана дечје недеље са својим учитаљицама Аном Мијаиловић и Наташом Костић и наставницом једносменске наставе Маријом Калајановић исписивали поруке на балонима и украшавали пано у холу школе.

  

         У Мочиоцима, други дан Дечје недеље протекао је знаку литерарних радионица, на којима су ученици млађих и старијих разреда  разговарали са својим наставницима о правима и потребама детета,  а мисли и осећања изражавали писаним путем, уз симболичне илустрације својих ставова.

  

ТРЕЋИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

         Трећи дан дечје недеље протекао је у знаку дружења, сарадње, упознавања и повезивања, јер пријатељство је потребно како би порасли до неба! У посети су нам били учитељи, наставници и ученици из Основне школе "Сретен Лазаревић" из Прилика. Јутро су најпре озарили осмеси најмлађих на креативним радионицама чија је тема била управо пријатељство.

  
  

         Ученици млађих разреда из Прилика и Катића на полигону, у разиграном такмичарском спортском духу!

   
  
 

         Ученици петог и шестог разреда одмеравали су своје знање на квизу организованом као једна од заједничких активности.

  

         Заједнички излет до Карађорђевог шанца, историјског локалитета који чува сећање на важну устаничку стратешку позицију из 1806. Јутро су обележила нова сазнања, пријатељства и предивна природа Катића.

   
  
 

Фудбалске утакмице мушких и женских екипа из Прилика и Катића још једна су од активности реализованих у оквиру сусрета две школе. Добро знани ривали са бројних спортских манифестација и такмичења - данас другари који мотивишу једни друге да буду још успешнији.

    

ЧЕТВРТИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

           Ученици млађих разреда из Катића са учитељицама Аном Мијаиловић и Наташом Костић, у  сарадњи са библиотекарком Славицом Ћурчић, четвртог дана Дечје недеље израђивали су путоказе - да би они који су изгубили себе опет могли да се пронађу.

  

         У организацији наставника физичког васпитања Марка Божовића. реализован је крос ученика старијих и млађих разреда из Мочиоца.

  

          Још једна од активности четвртог дана Дејче недеље била је исцртавање дворишта кредама у боји.

  
  

ПЕТИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

         У завршници Дечје недеље млађи и старији разреди трчали су крос најбрже што могу ка свом циљу - да постану добри људи, спокојни, испуњени и срећни.

  
  

           Пети дан обележила је и шетња ученика из Мочиоца падинама Мучња.

  

         Представници наше шклоле, педагог Драгана Каплановић и ученици Владимир Ђокић и Хелена Марковић, са осталим ученицима и наставницима ивањичке општине, последњег дана Дечје недеље посетили су председника општине Момчила Митровића, како би се ближе упознали са локалном самоуправом и добили одговоре на бројна питања.