ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2021. ГОДИНЕ

Датум: 29. Oktobar 2021 18:54 Категорија: Новости из школе

          Прва недеља октобра месеца конвенцијом Уједињених нација проглашена је недељом посвеђеној деци. Све планиране активности овогодишње Дечје недеље одвијале су се под слоганом „Дете је дете да га волите и разумете
            ПРВИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ
            Први дан Дечје недеље у матичној школи на Катићима обележило је осликавање школског дворишта кредама у боји, у којем су учествовали учници млађих разреда и њихове учитељице Нада Мрдак и Наташа Костић. Овом вредном тиму придружила се и предшколска група малишана и дала свој драгоцен креативан допринос. Ученици старијих разреда учествовали су у радионици, на којој су наставнице Ивана Димитријевић и Марија Калајановић, у оквиру једносменске наставе, са њима разговарале на тему подршке, разумевања, љубави,осећања, елементарних физичких и духовних потреба (Ми и одрасли, Дечје потребе, Моја осећања) и навеле их на важне конструктивне закључке.
          Први дан Дечје недеље у издвојеном одељењу у Мочиоцима обележенје креативним активностима у литерарној радионици. Ученици млађих разреда са својим учитељима Биљаном Рабреновић и Звонком Свичевићем своје мисли везане за слоган Дечје недеље изражавали су писаним путем. Да бисмо боље разумели своје мисли и осећања, понекад је добро записати их. Записана реч кроти, зауздава, припитомљава, отклања неразумевање, умирује. Пишући, учимо да разумемо себе и да себе објаснимо свету. И ученици старијих разреда издвојеног одељења у Мочиоцима, са наставницом Маријом Вуковић Ђедовић, учествовали су у заједничкој литерарној радионици, реализованог првог дана Дечје недеље. Размиљали су о љубави, разумевању и подршци, као услову срећног детињства и испуњног живота. Брижљиво су бирали речи да изразе своја осећања и ставове, свесни да између света одраслих и света детета реч је спона, залог вечног детињства и младости без краја, виталности и креативности. Данас су малишани писаном речју подсетили све одрасле шта значи бити дете и да разумети дете значи разумети дете у себи, онај најмаштовитији и најсуптилнији део бића. Веровати у дете значи веровати у чуда!

Лука и учитељица Ана, креативни и вредни тим издвојеног одељења у Белој Цркви, први дан Дечје недеље обојили су веслим бојама и улепшали не само протор школског дворишта, већ и дан свима нама који имамо прилике да посматрамо ова раздрагана уметничка дела. Захваљујући њима, и наш свет постаје нежан, добродушан, радостан, искрен и велики - као свет детета.
ДРУГИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ
Други дан Дечје недеље у издвојеном одељењу у Мочиоцима био је посвећен улепшавању школског простора. Мудре сове, вредне веверице, немирни листићи, распеване крошње, занесене печуркице, збуњени жирићи, само неки су од чувара чудесног света маште наших школараца. Вредни тим наставника и магични прстићи наших малишана показали су иза којих прозора станује лепота.
Лука, ученик издвојеног одељења у Белој Цркви, је уживао усвајајући нова знања. Његова учитељица Ана Мијаиловић и наставница енглеског језика Александра Ћурчић потрудиле су се да данашње активности буду необичне, а наставна средства и методе, које ће процес стицања знања учинити креативним и забавним, довољно иновативне и инспиративне. Ликовна радионица на отвореном у комбинацији са едукативним играма из енглеског језика, имала је за циљ јачање естетичке компетенције, језичког умећа, усавршавање комуникације на матерњем и страном језику. Уз помоћ едукативних играчака (дрвених пузли, магнета), Лука је са задовољством учио речи енглеског језика кроз игру.
ТРЕЋИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ
Трећи дан Дечје недеље на Катићима протекао је у спортском духу. Ученици су се потрудили да што брже истрче своје деонице кроса и у укупном пласману освојили следеће резултате: Филиповић Маријана (1. место), Матијевић Мартина (2. место) и Ђкоћ Сања (3. место) у узрасној категорији девојчица петог и шестог разреда, а Пантелић Огњен (1. место), Јанковић Синиша (2. место) и Гојковић Дарко (3. место) у категорији дечака петог и шестог разреда. Међу девојчицама и дечацима седмог и осмог разреда најбржи су били Јанковић Никола (1. место), Пантелић Анастасија (2. место) и Милинковић Цветана (3. место); Мрдак Давид (1. место), Оцокољић Далибор (2. место) и Радојичић Марко (3. место).
Међу најмлађима најуспешнији су били Маја Стефановић (2. разред), Никола Стефановић (2. разред), Бојана Караклајић (4. разред) и Лука Бојановић (4. разред).
Такође, одржан је и крос ученика издвојеног одељења у Мочиоцима. У укупном пласману, у категорији дечака седмог и осмог разреда најуспешнији су били Стефан Мунитлак (1. место), Петар Мунитлак (2. место) и Душан Краковић (3. место), док су у категорији дечака петог и шестог разреда најбржи били Иван Мунитлак (1. место), Радован Матовић (2. место) и Никола Мутавџић (3. место). Међу дечацима млађих разреда, пласман је следећи: међу трећацима и четвртацима најбржи је био Урош Борисављевић, потом Милош Пантелић и Никола Стаматовић, а у категорији ученика другог разреда најбржи је био Урош Дабовић, а за њим Дејан Краковић. У кросу су учествовали и предшколци и остварили следећи резултат: Љубе Дабовић (1. место), Мирко Караклајић (2. место) и Игор Стаматовић (3. место).
Девојчице старијих разреда оствариле су следећи пласман: Анђела Несторовић (1. место), Мила Томић (2. место) и Милица Томић (3. место), у категорији седмог и осмог разреда, а Данијела Стефановић (1. место), Катарина Јаковљвић (2. место) и Рада Томић (3. место), међу ученицама петог и шестог разреда. Најбржа ученица млађих разреда била је Ана Несторовић, а за њом слде Анђела Јаковљевић и Ивана Мунитлак.
ЧЕТВРТИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ
Заједничким активностима ученика млађих разреда издвојених одељења у Равној Гори и Шаренику и њихових наставница Мирјане Томић и Верице Драмићанин обележен је четврти дан Дечје недеље. Украшавали су необичну хаљину саткануод лишћа и назвали је јесењом ношњом, креативно и сугестивно, по законима маште и стваралачког заноса. Њиховим креативним активностима прикључила се и наставница енглеског језика Александра Ћурчић која се необичним наставним средствима и иновативним методама рада потрудила да едукативни процес учини забавнијим и разумљивијим ученицима. У јесењој бајци, учити значи забавити се!
Славица Ћурчић, школски библиотекар, организовала је и уз помоћ заинтересованих и маштоваитих малишана, а у сарадњи са учитељицама Наташом Костић и Надом Мрдак и наставником српског језика Милошем Мрдаком, успешно реализовала радионицу "Боје мојих осећања". За потребе презентовања закључака и сазнања до којих су ученици, вештим вођењем и анализом кључних идеја радионице, дошли, послужило је дрво наменски израђено за потребе данашњег дана. Ученици су именовали своја осећања, описивали их, дефинисали и изражавали различитим бојама (црвеном, плавом, жутом, зеленом) и на стикерима у облику воћа (крушке, јабуке, шљиве) лепили на различите стране крошње дрвета.
ПЕТИ ДАН ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ
Ученици наше школе последњег дана Дечје недеље дружили су се са председником општине Момчилом Митровићем и аниматорима Мишом и Машом, који су посетили нашу школу и одушевљеним малишанима донели поклоне и добро расположење.
Пети дан недеље посвећене деци ученици издвојеног одељења у Равној Гори провели су украшавајући хамер тематским облицима и мотивима, којима су успели да дочарају и оживе јесењу чаролију, рецитујућу дечје песме и правећи животињице од воћа и поврћа.
Дечја недеља у Мочиоцима завршена је ликовном радионицом ученика млађих разреда.
Последњи дан Дечје недеље, заједничким уметничким делом украшеним мотивима јесени, обележили су и предшколци издвојеног одељења у Мочиоцима са својом васпитачицом Јеленом Маринковић.
Галерију са фотографијама Дечје недеље можете погледати кликом на линк.
Фејсбук објаве Дечје недеље можете погледати на нашој Фејсбук страни (кликните на реч "Фејсбук" како би отворили страницу).