ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ!

Датум: 08. Mart 2021 17:18 Категорија: Новости из школе

Поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, реализована је четврта по реду акција ДШБС, како би се активности гласног читања заједнички реализовале у што већем броју школа и како би се указало на значај књиге и школске библиотеке у раду са ученицима и наставницима.
Циљ активности школских библиотекара Славице Ћурчић и Милоша Мрдака, који су са ученицима матичне школе и издвојених одељења обележили Национални дан књиге, поштујући мере епидемиолошке предострожности, био је инспирисање и охрабрење ученика да читају више и поделе своје уживање у читању.
Кутак школске библиотеке насловљен је називом Националног дана књиге од корица старих, неупотребљивих књига које су некада биле лектира садашњим наставницима. На такав начин поменутим делима је поново удахнут живот.

Мото наше школе овог дана позајмљен је из наслова романа ауторке Јасминке Петровић „Од читања се расте”. Тај раст симболизује не само интелектуални, већ и емоционални раст, онај који доприноси квалитету живота и стимулише ученике да се оспособљавају за учење које се никада не завршава. Потребно је учестало упућивање деце на то да је књига добра и корисна, непресушни извор задовољства и вештина, да се читањем обогаћује речник, повећава способност концентрације, проширују домети маште и подстиче креативност. Читање развија код ученика одређене навике у раду и понашању, буди смисао за лепо и племенито, подстиче потребу за стицањем нових знања и оспособљава их за самообразовање, док само читање наглас развија вештину слушања, разумевање за друштвене проблеме и темељ је будућег успешног развоја детета.
Посећујте редовно библиотеке и читајте! Не заборавите да је читање забавно и пријатно и да се од читања расте.    ГАЛЕРИЈА