ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Датум: 25. Februar 2021 08:23 Категорија: Новости из школе

      Педагози Драгана Караклајић и Верица Бешевић, у сарадњи са Тимом за културну и јавну делатност (наставницама разредне наставе Наташом Костић, Надом Мрдак, Биљаном Рабреновић, наставником разредне наставе Звонком Свичевићем и наставницом српског језика Маријом Вуковић Ђедовић) обележиле су Дан ружичастих мајица (Pink Shirt Day). Последња среда у фебруару месецу Међународни је дан борбе против вршњачког насиља, обележен симболом розе мајице.
      Идеја за обележавање овог дана настала је у знак протеста због инцидента који се догодио у Канади 2007. године. Канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу је дошао обучен у розе мајицу, у знак подршке својој мајци која је оболела од карцинома дојке. Вршњаци су га због тога исмејали и психички и физички злостављали. Као знак подршке, сутрадан је 50 ученика обукло мајице исте боје, па су розе мајице убрзо постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

      Овај дан педагози су посветили едукацији ученика о вршњачком насиљу, ризицима и превенцији насилног понашања, месту и времену инцидентних радњи. Кроз предавања, ликовне и литерарне радионице и презентације на тему вршњачког насиља, осврнуле су се на бројне примере насилних радњи и понашања, облике злостављања и начине његовог спречавања. Подршку и допринос њиховим активностима пружили су и наставници разредне наставе и српског језика, који су на литерарним и ликовним радионицама настојали да подигну свест ученика о важности препознавања и спречавања насилног понашања.