ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Датум: 12. Oktobar 2020 11:09 Категорија: Новости из школе

     Недеља посвећена најмлађима, у којој ученици неспутано, на едукативан и забаван начин, исказују своје таленте, вештине и способности, знања о спорту, заштити животне средине, образовању, солидарности, сарадњи, заједништву, толеранцији и пријатељству  - у Основној школи „Мићо Матовић“ реализована је кроз петодневни програм тематски везан за слоган „Подељена срећа два пута је већа“.
     Од 5. до 11. октобра ученици старијих и млађих разреда, матичне школе и издвојених одељења, у сарадњи са својим наставницима разредне наставе, српског језика, ликовне културе,  физичког васпитања, грађанског васпитања, биологије, информатике и педагозима, уз поштовање препоручених епидемиолошких мера – реализовали су бројне планиране активности.
     У недељи у којој славимо право деце да уживају у чаролији одрастања, безбрижног детињства, безбедног и подстицајног школовања, ученици су своју креативност и машту, изражавали кроз литерарне, спортске, еколошке, ликовне и физичке, индивидуалне и заједничке активности.

     Дечја недеља је започела свечаним пријемом првака у Дечји савез, поделом беџева и добродошлица. Ученици су се наредних дана потрудили да на креативан и маштовит начин  тему среће, другарства, пријатељства, саосећања, дељења, заједништва обраде на што више начина. Писали су литерарне саставе, песме и афирмативне поруке на радионици под називом „Срећан је ко уме да дели, надахнуто рецитовали и изражајно казивали пригодне стихове. Спортске активности су биле прилагођене епидемиолошкој ситуацији, па су се уместо тимских, екипних спортова, реализовале штафетне игре.  Ученици млађих разреда  играли су и скоро заборављену игру прескакања ластиша. Реализоване су и активности којима ученици јачају друштвену и еколошку свест, под називом  „Бригом и давањем постајем богатији човек“, организована је хуманитарна акција за помоћ једном оболелом малишану и спроведене акције на уређењу школског дворишта и околине. На ликовној радионици ученици су правили заједнички симболички пројекат у складу са овогодишњим слоганом и колаж техником семенкама житарица правили јесењи плакат. Спроведени су и излети где су ученици упознавали природне лепоте и историјске знаменитости Шареника и Катића.  Ученике је посетио и председник Скупштине општине и малишанима поделио поклоне.
     Ученици су речима и делима успешно одговорили на питања шта је то срећа, на који начин се она изражава и како се дели. Схватили су да пут до ње води преко скромности, понизности и захвалности и да је сами стварамо. Дошли су до закључка да својим делима можемо другима донети срећу, да боље и срећније друштво лежи у заједништву, сарадњи и несебичности.  
  
ГАЛЕРИЈА