ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ПОВРАТАК У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ

Датум: 31. Avgust 2020 22:17 Категорија: Новости из школе


Драги школарци, поштовани родитељи,
Као што знате, ова школска година, чији смо почетак сви чекали са великом неизвесношћу, биће другачија од свих претходних, а како бисмо сви заједно били што безбеднији, молимо вас да се понашате у складу са правилима која ћемо вам представити.
Због актуелне епидемиолошке ситуације која представља опасност по здравље ученика и запослених у просветном систему Србије, на снази су одговарајуће препоруке и мере надлежних институција и органа усмерене на заштиту здравља становништва и спречавање ширења инфекције.

Као што сте чули, часови ће трајати 30 минута, у складу са основним моделом образовања за који смо се одлучили, док је ученицима на располагању и online подршка наставника и целокупног просветног система у виду квалитетне и у складу са дидактичко-методичким императивима одређених предмета конципиране наставе, на једној од платформи за учење коју ће ученици упознати уз помоћ упутстава и подршке предметних наставника. На самом почетку школске године родитељи ће имати могућност да се експлицитно изјасне да ли прихватају овакав просветни модел или ће можда да се одлуче за модел по којем се ученици едукују од куће, док ће у школским просторијама оценом само бити проверено њихово знање, који је такође предложило Министарство просвете, а који ће им бити предочен. Деца која су заражена или им је неко у породици заражен, свакако остају код куће и прате online наставу. Настава на даљину, као и традиционална настава у школским просторијама, у сваком случају ће обезбедити остваривање прописаних циљева, исхода и стандарда постигнућа.
С обзиром на то да је у одељењима наше школе број ученика мањи од 15, ученици се не деле на групе, него се настава реализује за ученике истовремено у једном термину. Ђаци од првог до четвртог разреда, у складу са препорукама Министарства, имаће највише четири часа дневно, док ученици од петог до осмог разреда имају до пет часова дневно.
Настава је организована тако да осигура безбедност и здравље свих ученика и запослених. Наставници и остало школско особље, у складу са важећим епидемиолошким препорукама, носиће заштитне маске. Они ће личним примером допринети поштовању препоручених мера и у циљу заштите здравља стараће се да и ученици примењују мере заштите препоручене од стране надлежних органа и институција.
За свако одељење одређена је учионица у којој се остварују часови наставе. Ученици не напуштају своје учионице ради одласка у посебне кабинете, осим у случају похађања часова Информатике и рачунарства, где ће, уз поштовање реда и прописаних мера, бити у обавези да се старају да не угрозе своје и здравље својих другара, у складу са инструкцијама предметног и дежурних наставника. Неки часови биће реализовани и на отвореном простору (у дворишту), кад год је то могуће, по утврђеном распореду.
На снази ће бити флексибилни или клизни распоред звоњења, чиме би се постигло и различито време када су ученици на одмору, у циљу избегавања истовременог боравка ученика у просторијама предвиђеним за комуникацију (холови, ходници, трпезарија, тоалети). Мали одмори ће служити да ученици замене прибор, свеске и уџбенике, као и да посете тоалет уколико за то буде потребе. Велики одмори ће служити за проветравање учионица, а паузе између смена за чишћење и дезинфекцију простора у ком ђаци бораве. За време великог одмора није дозвољено дружење и окупљање на ходницима и у учионицама, као ни одлазак у оближње продавнице.
Ученицима млађих и старијих разреда оброк у просторима трпезарије биће подељен у различито време. Приликом организовања исхране, школа ће примењивати све здравствено-хигијенске мере заштите везане за припрему и сервирања хране, у складу са мерама заштите здравља, као и водити рачуна о броју ученика који бораве у школској трпезарији, распореду столова и међусобној удаљености ученика. Размена хране и прибора међу ученицима није дозвољена. Деца могу доручковати и пре поласка у школу, као и донети ужину у школу.
Приликом доласка у школу, боравка у школским просторијама и у самим учионицама у којима се одвија настава, потребно је држати прописану дистанцу. Родитељима, без важног и неодложног повода, улазак у школу биће забрањен. Без обзира на то, сарадња са родитељима ће се наставити и због пружања подршке у овим специфичним условима рада, интензивирати. На самом почетку, одељењске старешине ће упознати ученике свог одељења и њихове родитеље са начином реализације образовно-васпитног рада.
Биће прилике да се са другарима поздрављате и грлите, а сада је потребно да одржавате међусобну дистанцу. Када будемо улазили школу, обавеза свих нас је да ставимо маске, дезинфикујемо руке и прођемо кроз дезо-баријеру обема ногама. У холу школе је потребно да се минимално задржавамо. Ходницима се крећемо увек десном страном. Десна страна степеништа је за пењање, лева за силажење. И овде морамо одржавати безбедну дистанцу. Трудите се да се не држите за гелендер, а уколико јесте, дезинфикујте одмах руке. Када будете улазили у учионицу, маске скидате тек када седнете у клупе. Приликом одласка у тоалет, морате ставити маске и водити рачуна о заузетости. У тоалету сме да буде онолико ученика колико има кабина. Коришћење лавабоа за прање руку такође мора бити уз безбедну дистанцу. У свим школским просторијама хигијена ће бити на високом нивоу, а ученицима ће бити на располагању средства за дезинфекцију руку.
Молимо родитеље да не шаљу децу у школу уколико се осећају лоше, имају температуру, кашљу или су малаксали. На уласку у школу ученицима ће задужено школско особље сваког дана мерити температуру. Уколико неком ученику током наставе позли, наша школа ће, у сарадњи са надлежним институцијама предузети неопходне здравствено безбедносне мере како бисмо сви остали безбедни. За децу са симптомима инфекције, обезбеђене су засебне, изоловане просторије у школи.
Желимо вам срећан почетак нове школске године и надамо се да ћемо сви заједно показати висок степен одговорности тако што ћемо се међусобно чувати.
Колектив ОШ „Мићо Матовић“