ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

РУЖИЧАСТА ПОДРШКА

Датум: 28. Februar 2020 10:34 Категорија: Новости из школе

У оквиру плана Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, уз помоћ педагога Верице Бешевић, обележили смо Међународни дан превенције вршњачког насиља.
Од 2007. године милиони младих људи у целом свету последње недеље фебруара обележавају овај дан познат и под називом Дан ружичастих мајица (енгл. Pink Shirt Day).
Зашто баш ружичастих, сигурно се питате.

Све је почело 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу у школи због доласка у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајци која је боловала од рака дојке (симбол подршке оболелима од рака дојке је врпца, такође ружичасте боје). Сутрадан, у знак подршке, у школу је дошло мноштво ђака обучених у ружичасте мајице. Од тада, оне су постале симбол борбе против вршњачког насиља.
Свака школа на свој начин реализује обележавање овог важног дана, а ми смо одлучили да путем школског разгласа упознамо све ученике са поменутим. Од ружичастих папира израдили смо мајице а свака од њих садржала је важну поруку, док су оне са тематским логоом истакнуте. Слушали смо и гледали видео за песму "Не ругај се" која представља химну рањивих група и која је приказана и на знаковном језику што нас је посебно подстакло на то да је научимо. На самом крају, разговарали смо о томе како ми као појединци, а и као група можемо допринети смањењу вршњачког насиља и сложили се у једном: ДРУГ НИЈЕ МЕТА!