ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

САВИНДАН

Датум: 04. Februar 2020 12:08 Категорија: Новости из школе

Светосавски понедељак прошао је свечано у матичној школи на Катићима. Уводну реч одржао је наш колега и пријатељ, наставник српског језика, Милош Мрдак. Уследила је најава представе уз кратко информисање о почецима овог празника, а ми смо међу првим школама у Србији које га од те године свечано обележавају. Програм су отворили наши предшколци рецитацијом „На Светог Саву.“ Уследио је скеч ученика млађих разреда након ког су нас насмејали ђаци својим скечом „Заљубитис.“ Рецитал „Пут се за путником рађа“ и песму „Деда и унук“ извели су ученици старијих разреда. Песму „Говори господе“ отпевале су ученице наше школе, чланице школског хора, а затим је следио сплет игара који су извели ученици, чланови фолклорне групе. Након свечане приредбе, свештеник Љубодраг Стојковић обавио је свечани обред резања славског колача, па је уследио традиционални свечани ручак, након ког је одржан Светосавски вашар у организацији Ученичког парламента. Након приредбе и Светосавског вашара ученици који похађају обогаћени једносменски рад ― Декупаж и израда пињата окупили су се у холу школе да би разбијали пињату.

У ИО Бела Црква, такође, обележена је школска слава, достојанствено и свечано. Уз израду паноа посвећеном Светом Сави, уследио је обред сечења славског колача и поучна беседа свештеника. Након тога, ученици, учитељица и гости уживали су у традиционалном ручку који су припремили домаћини.
 
ИО Мочиоци обележило је школску славу у складу са старим обичајима — уз икону, славски колач, жито и свећу и у присуству бројних пријатеља школе. Приредба је започета „Химном Светом Сави“, након које је матурант Дарко Ћојбашић одржао уводну реч. Уследиле су рецитација предшколаца „Завет“ и песма „Ко удара тако позно“ у извођењу нижих разреда. Скеч „Слава“ упутио нас је на српске обичаје и усмерио на праве вредности, док нас је песма „Деда и унук“ у извођењу млађих разреда подсетила на богату српску историју која осликава храброст, борбеност и срчаност наших предака. Након песме, ученици су извели савремени драмски комад „Свети Сава у мојој кући“. За сам крај приредбе, ђаци првог и другог разреда представили су се рецитацијом „Светосавско благо“, док је ученик трећег разреда још једном истакао вредност Светог Саве у истоименој рецитацији. Приредбу је затворила група ученика духовном песмом. Након свечане приредбе, уследило је сечење колача и беседа свештеника који је у име Црквене општине Брезова најмлађим ученицима уручио пакетиће.
 
Директор школе, Милета Караклајић, захвалио се свим присутнима најавивши нашег драгог госта, Милољуба Албијанића, професора Математичке гимназије у Београду. Професор Албијанић поклонио је нашој школи бројне примерке аутобиографије Михајла И. Пупина, „Са пашњака до научењака“. За свечани ручак који је уследио побринули су се домаћини славе док су гости били одговорни за лепо расположење.
 
Сваки 27. јануар подсети нас на важност лика и дела Светог Саве, па му се увек изнова радујемо!
ГАЛЕРИЈА