ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ДАН ШКОЛЕ – 135 ГОДИНА ШКОЛЕ У МОЧИОЦИМА

Датум: 10. Novembar 2019 16:34 Категорија: Новости из школе

У среду, 6.новембра, свечаном приредбом коју су припремили ученици и наставници наше школе прославили смо Дан школе. Пригодни програм и свечани ручак организован је у ИО Мочиоци и то не случајно. Ове године обележили смо 135 година постојања школе у Мочиоцима, 127 година школе у Катићима и 10 година рада у новој и савременој згради у Мочиоцима.

Први писани податак о постојању ове школе нађен је у „Просветном гласнику“ ужичког округа из 1883. године у којем се помиње премештај учитеља Уроша Благојевића из школе у Мочиоцима у Ужице. На основу овог извора може се са сигурношћу тврдити да је школа у Мочиоцима радила од 1882. године. Дакле, пуних 137 година! Првих година често су се смењивали учитељи, а било је и прекида у раду јер су услови у овом , тада најудаљенијем селу ариљског среза, били тешки. Због тих прекида рачунамо да школа активно постоји 135 година. 

Стара школска зграда зидана је каменом и имала је две учионице и стан за учитеља. Служила је својој сврси све до 1966. године када се школа сели у просторије Задружног дома-са друге стране реке. Та зграда је била у употреби до недавно. Од школске 1968/1969. ова школа прераста у осмогодишњу, а након тога припаја се школи у Катићима. У међувремену , Мочиоци постају центар подмучањског краја , а број ученика у појединим периодима достиже чак четири стотине. Осамдесетих година, нажалост, тај број се драстично смањује како и у другим селима Србије. Ипак , на радост наших малишана, школа у Мочиоцима се одржава и данас. Захваљујући великом труду мештана, Општине Ивањица и руководству школе , ова школа ради већ десет година у новој згради која је савремено опремљена.
ГАЛЕРИЈА