ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Школска слава

Датум: 01. Februar 2019 17:23 Категорија: Новости из школе

У недељу, 27. јануара 2019, како у матичној школи на Катићима, тако и у њеним издвојеним одељењима у Мочиоцима и Шаренику, пригодним програмом који су ученици у светосавском духу, достојанствено и свечано, инспирисани ликом и делом Светог Саве, извели у част првог српског просветитеља – обележена је школска слава, онако како то доликује – уз икону, славски колач, жито, свећу и у присуству ученика, родитеља, колега и пријатеља школе.
Са радошћу у срцу, пригодним стиховима, песмама, поучним драмским комадима и традиционалним српским колима, ученици су одали част првом српском учитељу, архиепископу, законодавцу, зачетнику српске средњовековне књижевности, утемељивачу српске цркве, државе и школства, изразили захвалност светитељу за све што је учинио у уздизању српске народне душе и показали срећу и понос што су део традиције која је грађена на узвишеним духовним основама...

После приредбе којом су ученици показали на који начин чувају традицију и праве вредности од заборава, уследио је обред сечења славског колача и поучна беседа свештеника Љубодрага Стојковића, који је у име Црквене општине Брезова ученицима од првог до четвртог разреда уручио пакетиће, па потом и свечани традиционални ручак који су Божо Стојковић и Иван Стојковић, овогодишњи домаћини школске славе на Катићима, припремили за многобројне госте, као и ручак у Мочиоцима који су ове године припремили наставници и радници овог издвојеног одељења: Војислав Миловић, Ана Мијаиловић, Звонко Свичевић, Јелена Стишовић, Слободанка Тодоровић, Перо Димитријевић, Сретен Караклајић, Игор Ћурчић и Миломир Мунитлак.
Савиндан је велики дан у школском календару јер славимо свеца који је постао симбол српске нације, српског школства, знања, истине, достојанства, мира, љубави, човекољубља. Свети Сава нам је показао пут правих духовних вредности и охрабрио нас да поносно корачамо њиме.
Зато смо са великом захвалношћу пригодну академију, ломљење славског колача и свечани ручак посветили свецу којег ђаци славе као свог заштитника, са молбом да бди над нашим малишанима и буде сапутник у њиховом одрастању и сазревању, а родитељима и наставницима покаже исправан пут којим ће своју децу и ученике усмерити ка правим животним вредностима.
ГАЛЕРИЈА