ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Дечјa недељa у нашој школи

Датум: 14. Oktobar 2018 12:19 Категорија: Новости из школе

Oвогодишњa Дечјa недељa у нашој школи  обележена je низом активности под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“, у трајању од 1. до 7. октобра. Ове године скренули смо пажњу јавности на проблем насиља над децом, у циљу заштите сваког детета у нашем друштву. Породично, социјално, насиље у школама - различити су видови овог негативног друштвеног и психолошког феномена, а механизми и последице истоветни. Циљ овонедељних литерарних, ликовних, спортских и драмских активности у нашој школи јесте подизање свести о овом важном дечјем праву које не сме угрозити нико, али ни деца у својим међусобним односима и интеракцији са околином. Циљ нам је да деца израсту у одговорне чланове друштва који насиље сутра неће поновити у својој породици, према својој деци, пријатељима и осталим члановима друштвене заједнице.

Први дан Дечје недеље у ИО Мочиоци, едукативни и литерарни дан под називом „Одрастање без насиља“, обележила су предавања о правима и обавезама детета, насиљу, његовим нивоима и видовима. Најмлађи ученици наше школе, предшколци, упознали су се са неким дечјим правима, а потом их сликовито презентовали осталим ђацима. Ученици старијих и млађих разреда учествовали су у литерарној радионици „Одрастање без насиља“. Најуспешније песме и литерарне саставе, од којих су израдили пано у холу школе, читали су својим другарима и наставницима.

Другог дана Дечје недеље организован  је одлазак у Дом културе у Ивањици, где је за малишане из читаве општине приређен мјузикл „Мачак у чизмама“, позоришне трупе из Ниша. Позоришну представу са које ученици наше школе носе најлепше утиске и бесплатан превоз ученика обезбедила је локална самоуправа града Ивањице, како би сва деца ивањичке општине равноправно могла да учествују у обележавању Дечје недеље.

Трећи дан Дечје недеље у ИО Мочиоци протекао је у духу толеранције, ненасилне комуникације и пријатељства, вредности и духовних квалитета које су додатно оснажене у радионици „Ненасилна комуникација и активно слушање“ предвиђене за ученике млађих разреда; дебати Ученичког парламента на тему „Како препознати и шта урадити – за одрастање без насиља“; радионици „Тајни пријатељ“ у којој су учествовали сви ученици издвојеног одељења – активностима које је за ученике наше школе у духу слогана Дечје недеље припремила педагог школе Драгана Караклајић. Ученици су активно и мотивисано учествовали у радионицама и дебати, желећи да дају непосредан допринос развијању идеје о срећном детињству без насиља, као и будућем мирнијем и срећнијем друштву.
 

 
Четврти дан Дечје недеље у ИО Мочиоци обележен је бројним активностима у којима су ученици уживали и радо им се одазвали. Једна од њих је ликовна радионица којом је руководио наставник Горан Костић. Ученици су приликом израде паноа са симболичном поруком о важности срећног детињства показали креативност, али и одговорност и емпатичност, коју је ликовни задатак од њих захтевао.
 
               

Најмлађи ђаци ИО Мочиоци, ученици предшколске групе, са васпитачицом Милицом Мијаиловић представили су маштовито и креативно украшене шешире својим родитељима и ученицима старијих разреда, а потом их изложили у холу школе. Мноштво необичних и заниљивих детаља измамило је осмех и одушевљење публике.

Четврти дан Дечје недеље у ИО Мочиоци протекао је и у знаку спортских активности које је реализовала наставница Људмила Поповић са ученицима старијих разреда. Трчање на 30 метара, скок у даљ, бацање медицинке – неке су од дисциплина које су спортским и такмичарским духом обогатиле садржај недеље посвећене деци.

Ученици млађих разреда из Катића, Мочиоца, Шареника, Равне Горе и Беле Цркве, са својим наставницима Надом Мрдак, Биљаном Рабреновић, Наташом Костић, Аном Мијаиловић, Звонком Свичевићем, Мирјаном Томић, Верицом Драмићанин и Маријаном Борисављевић, провели су пријатан дан у заједничком дружењу на Катићима, у матичној школи. Ученици су учествовали у радионици „Кишне капи другарства“, где су једни другима писали поруке пријатељства и њима украсили пано инспирисан слоганом овогодишње Дечје недеље. Активност „Друг другу“, где су ђаци доносили књиге на поклон за своје другаре, реализована је у циљу прикупљања књига за библиотеку издвојеног одељења у Белој Цркви. Малишани су предах и релаксацију од активности пронашли у фудбалској утакмици и дружењу, а наставници у пријатној атмосфери ручка који је уследио.
        

Председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, поводом обележавања Дечје недеље организовао је пријем за децу предшколског и школског узраста и свечано их угостио. Активним учешћем у организовању и реализацији активности планираних за недељу посвећену деци, са циљем да скрене пажњу јавности на децу и младе, њихова права и положај у породици, друштву и локалној заједници, радо је одговарао на питања која су му деца постављала. Ученици наше школе, у пратњи координатора Ученичког парламента, педагога Верице Бешевић и Драгане Караклајић, као и наставника математике Војислава Миловића, имали су част и задовољство да се у друштву својих вршњака нађу на овом месту и поставе питања на која најбољи и најтачнији одговор могу добити управо од председника општине.
Пети дан Дечје недеље обележила је и ведра атмосфера маскенбала ученика млађих разреда одржаног у школском дворишту издвојеног одељења у Мочиоцима. Окупљени наставници и ђаци малишанима су пружили охрабрење и подршку да прикажу лепе и занимљиве маске. Похвале и честитке ученицима на учешћу!
У ИО Мочиоци реализована је драмска радионица „Реши конфликт“, у којој су ученици старијих разреда изводили кратке драмске исечке из школског живота, који приказују конфликтне ситуације са елементима насиља и агресије, типичне у школској пракси. Публика, коју су чинили наставници и ученици млађих разреда, учествовала је у анализи поступака и осећања ликова, мотива њиховог делања, дискусији о елементима насиља, проналажењу ненасилних начина решавања ситуације, повезаности приказаног са властитим искуством. Закључци које су донели, заокружили су овогодишњу Дечју недељу на адекватан и примерен, са водећом идејом усклађен начин.

Спортске активности су настављене и овог дана Дечје недеље. Одржан је јесењи крос у којем су учествовали сви ученици наше школе, ове године трчећи за срећније и здравије детињство, за одрастање без насиља.
Посебно радостан дан у Дечјој недељи је дан када ђаци прваци постају чланови Дечјег савеза, друштвене организације која се бори за остваривање дечјих права. Звонко Свичевић, учитељ овогодишње генерације првака, са дирктором школе Милетом Караклајићем ученицима је свечано уручио „Добродошлице“ и беџеве и на тај начин су малишани постали чланови Савеза деце основношколског узраста.
Ученици издвојених одељења из Шареника и Равне Горе учествовали су у заједничким радионицама и активностима посвећеним обележавању Дечје недеље. У првој радионици која носи назив „Дрво срећног живота и здравог одрастања деце“ најпре је презентована тема „Дечја права и обвезе“ са посебним тежиштем на ненасилном понашању и праву на срећно и здраво одрастање детета. Након презентације, коју су ученици са великом пажњом и интересовањем пратили, знање и креативност исказали су израдом паноа у облику крошње дрвета, коју су попуњавали листовима исписаним својим свакодневним обавезама. Други део активности чинило је гледање цртаног филма „Ивица и Марица“, дискусија о томе шта је неоходно за здраво и срећно одрастање, како поступити у ситуацијама у којима су дечја права угрожена и како предупредити такве ситуације. Ученици су потом украшавали своје коферчиће и рецитовали одабране песме, чиме су још више обогатили дан посвећен обележавању Дечје недеље у нашој земљи. На крају су учитељице Мирјана Томић и Верица Драмићанин ученицима поделиле дипломе за посебан труд и рад.