ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Дан планете Земље

Датум: 23. April 2018 20:25 Категорија: Новости из школе

У ИО Мочиоци низом активности почело је обележавање Дана планете Земље, који се у целом свету обележава 22. априла. Дан који су Уједињене нације прогласиле за дан борбе против угрожавања животне средине ове године је у знаку пластике. Посебан циљ ових активности  је подизање свести о значају рециклаже којом од употребљених материјала добијамо нове производе, смањујући потребу за коришћењем природних сировинских ресурса који су на планети ограничени, о проблему уклањања пластичног отпада, тешкој разградивости тог материјала, непажљивом одлагању пластике које је постало велики еколошки проблем, са поруком да сваки појединац мора постати свестан своје одговорности према планети на којој живи, како би смањио негативан утицај на животну средину.

Обележавање овог важног датума започело је активностима планираним у оквиру Тима за културну и јавну делатност, где су ученици старијих разреда са наставницом српског језика Маријом Вуковић у сарадњи са наставницима разредне наставе Звонком Свичевићем и Аном Мијаиловић и њиховим ученицима млађих разреда, од закључака и слогана који се баве овом еколошком темом израдили пано симболично украшен пластичним кесама.

Занимљиве фигуре и предмете украсне и употребне вредности, мала уметничка дела које су правили од пластике, схватајући како она на креативан начин може добити другачију сврху од првобитне, представили су у холу школе на изложби под називом „Од пластике до фантастике“.

Ученици млађих разреда су правили и беџеве које су целога дана носили са циљем подизања властите, али и свести осталих ученика о опасностима које прете нашем дому, планети Земљи. Као и сваке године, и ове године они су очистили школско двориште и посадили цвеће.

Обележавање Дана планете Земље настављено је активностима наставница биологије Весна Ћурчић и Драгана Секулић које су  ученицима осмог разреда ИО Мочиоци одржале предавање на тему „Отпад и рециклажа“ и „Конкретан допринос селекцији отпада“. Ученици су сазнали шта је отпад, шта су дивље депоније, а шта санитарне, научили поделу отпада, појам рециклаже и компоста и на који начин се отпад одлаже. Овим поводом ученици су обишли дивљу депонију надомак школе и извели закључке на основу свега што су научили и видели. Знања која су усвојили помоћи ће им да постану одговорни становници планете Земље.
          

Координатор Ученичког парламента, Јелена Стишовић, хемичар по струци и самим тим најкомпетентнија да ученицима пружи ваљану едукацију о пластици, спремила је за ученике старијих разреда предавање о пластици, типовима пластике, негативном утицају који врши на природу, а самим тим и на живе организме, употпуњено презентацијом, а потом и онлајн квиз Милионер којем су ученици приступали преко мобилних телефона, скенирањем QR кода и у групама давали одговоре на питања у вези са садржајем који су научили на предавању.