ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

Првих 125 година!

Датум: 06. Novembar 2017 18:12 Категорија: Новости из школе

Данас је у нашој школи обележен значајан јубилеј - 125 година успешног рада. Заиста, мало је школа у окружењу које се могу похвалити да су основане још у време Краљевине Србије. Изградња школе у Брезови одобрена је указом Министарства Просвете и црквених дела од 13. маја 1891. године, а са радом је почела 6. новембра 1892. Овај датум обележавамо као Дан школе. Опширнији текст о историјату школе можете прочитати у наставку, а фотографије са данашње прославе у Катићима можете погледати овде.          

125  ГОДИНА ШКОЛЕ НА КАТИЋИМА

  
Школа на Катићима, са ранијим називом Брезовачка школа, основана је давне 1892. године, за децу из Брезове и Шареника која су до тада похађала доста удаљену школу у Миланџи, која већ дуго не постоји а била је најстарија школа у Моравичком крају. Указом Министарства просвете и црквених дела од 13. маја 1891. године извештен је начелник Среза моравичког да је, на захтев мештана, одобрена изградња школе у селу Брезова.  После годину дана зграда је завршена па  je школа почeла са радом 6. новембра 1892 године. Овај датум се и обележава као Дан школе. Први учитељ је био Радивоје Живановић из Ужица, а у сва четири разреда је укупно те године уписано 88 ученика. Занимљиво је да се у школу ишло по цео дан, и суботом. У то време је донет и закон по коме је основна четвороразредна школа постала обавезна за сву децу, оба пола. Ђаци су тада учили ове предмете: Наука хришћанска, Српски језик са словенским читањем, Рачуница са геометријским облицима, Земљопис са српском историјом, Познавање природе са пољопривредним поукама, Цртање и лепо писање, Ручни рад, Гимнастика и Певање. Учитељи су били веома строги а за неваљале ученике казна је била шиба и ђачки затвор! У старим списима постоји и ова занимљивост: учитељица  би губила службу ако се уда за мужа који није такође учитељ. Због тога је и било пуно учитељских парова, а најпознатији у историјату наше школе су Божидарка и Миливоје Филиповић, познати као велики љубитељи писане речи. Хиљаде њихових књига се, као посебан легат чувају у Градској библиотеци у Чачку.   
Данас ОШ 'Мићо Матовић' поред матичне школе на Катићима, у свом саставу има и издвојена одељења у Шаренику, Брезови, Равној Гори и Мочиоцима; укупно око 130 ученика. Овај број се, Богу хвала, последњих десетак година не смањује. У истом периоду су и услови рада умногоме побољшани, активна је ђачка кухиња, обезбеђен сигуран превоз ученика и наставника, урађено савремено грејање свих просторија, опремљени кабинети, адаптиране школске зграде а посебно се поносимо изградњом потпуно нове школе у Мочиоцима. Уз млад и стручан кадар и марљиве ученике не изостају добри резултати  са многих школских смотри и такмичења. Школа је такође, покретач и носилац многих културних и друштвених  дешавања у ширем окружењу.
 
текст: Д. Шипетић