ОШ "МИЋО МАТОВИЋ" - Катићи
135 ГОДИНА РАДА

Новости из Школске управе

УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

Датум: 27. Mart 2020 15:18 Категорија: Новости из Школске управе

Образовне платформе „еЗбирка“, „Завршни испит“ и „Пријемни испит“ настале су у оквиру пројеката Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Друштва математичара Србије. Све платформе се могу користити на различитим врстама модерних уређаја – рачунарима и паметним телефонима и пружају могућност припреме ученика основних и средњих школа за полагање испита, Предложене платформе могу се користити за остваривање образовно-васпитног процеса учењем на даљину. Прочитајте више и погледајте алате.

Прочитај

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗМЕНИ УСКРШЊЕГ РАСПУСТА

Датум: 27. Mart 2020 14:59 Категорија: Новости из Школске управе

У ситуацији ванредног стања и низа пропратних мера, дани предвиђени за пролећни распуст биће употребљени за наставак наставе на даљину јер би прекидање исте било на штету ученика. У складу са наведеним, промењен је календар распуста који можете преузети са линка.

Прочитај

ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕЊЕМ НА ДАЉИНУ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

Датум: 16. Mart 2020 12:30 Категорија: Новости из Школске управе

Влада Републике Србије одлучила је да се, због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама.
У циљу остваривања права ученика на образовање, Министартсво просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима, кроз остваривање образовно-васпитног рада учењем на даљину, с обзиром на то да привремено обустављање непосредне наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима.
Начин реализације образовно-васпитног рада, преузмите путем ЛИНКА.

Прочитај

Шта каже закон

Датум: 25. Januar 2018 12:48 Категорија: Новости из Школске управе


Из Школске управе нас подсећају на законску обавезу стручног усавршавања, али и на прописану евиденцију о томе.. Овде наводимо само краће изводе, а цео текст Данијеле Микић, и образац који ће добро послужити као орјентир при изради личне документације, можете преузети на овом линку.


Члан 149. (изводи): У току важења лиценца може да буде суспендована наставнику, васпитачу и стручном сараднику који ... се према извештају просветног саветника није стручно усавршавао, а просветни саветник у свом извештају утврди да разлози за то нису оправдани.
Члан 151. (изводи): Наставник, васпитач и стручни сарадник, са лиценцом и без лиценце, дужан је да се стално стручно усавршава ради успешнијег остваривања и унапређивања образовно-васпитног рада. У току стручног усавршавања наставник, васпитач и стручни сарадник може професионално да напредује, чиме остварује право на увећану плату. Наставник, васпитач и стручни сарадник има право на одсуство из установе у трајању од три радна дана годишње ради похађања одобреног стручног усавршавања. Податке о професионалном развоју наставник, васпитач и стручни сарадник чува у мапи професионалног развоја (портфолио).
 

Прочитај

Осмаци, срећно!

Датум: 15. Jun 2016 18:54 Категорија: Новости из Школске управе


Тест из српског језика протекао је у најбољем реду, општа оцена је да питања нису била превише тешка. По изјави министра, на тестирању је било око 70.000 ученика осмог разреда (преко 98%)  и нису забележене веће неправилности. Тест из математике је, такође, прошао без проблема. Ђаци кажу да је су нешто тежи били задаци из геометрије.. На комбинованом тесту, по мишљењу ученика, најтежа питања била су из хемије..

 
      Решење теста из Српског језика можете видети овде
      Решење теста из Математике можете видети овде
      Решење Комбинованог теста можете видети овде


Прочитај

Пробни завршни испит

Датум: 11. April 2016 11:03 Категорија: Новости из Школске управе

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда  у свим основним школама на територији Републике Србије реализоваће се  15.  и 16. априла 2016. године.Ученици ће у два дана радити три теста:
15. априла 2016. године у 12:00 часова ‒ тест из математике и упитник,
16. априла 2016. године у 9:00 часова – тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.
Ученици ће у петак 15.04.2016, након теста из математике анонимно попуњавати кратак упитник за потребе редовних истраживања које 
спроводи Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Истраживања се односе на нивое остварености образовних стандарда, као и услове у којима се ученичка постигнућа остварују.

Прочитај

Tакмичење је ипак у недељу!

Датум: 17. Mart 2016 21:12 Категорија: Новости из Школске управе

Још једна непријатност око школских такмичења. Овог пута из техничког (мада није боље ни са српским). У календару Министарства је наведен датум одржавања 26. март (субота). И таман кад смо, као школа-домаћин, послали позив за пријаву такмичара, стиже обавештење да се термин мења за 20. март (недеља). Због васкршњег празника у Војводини (јел' могуће да састављачи календара нису знали када је пролећни распуст у покрајини). Добро, рачунамо, пожурићемо мало са припремама... Кад после пар дана стиже ново обавештење: због поклапања са српским језиком, помера се на 19. март (субота), а потом и друго - такмичење неће бити у нашој школи, него у ОШ "Кирило Савић". Преносимо и ту вест ученицима, који су већ довољно збуњени. Али, не лези враже, данас стиже нова информација: такмичење се помера за недељу! Надамо се да је ово коначно..  

Прочитај

Нови (привремени) начелник

Датум: 17. Septembar 2015 12:08 Категорија: Новости из Школске управе

За вршица дужности начелника Школске управе у Чачку постављен је господин Владан Сеизовић, педагог, иначе саветник у ШУ Краљево. Ово је привремено решење, до расписивања конкурса за место начелника, што се из Министарства просвете већ одавно најављује..
Уместо упознавања, наводимо неке ставове господина Сеизовића на тему просвете:

• Образовни систем мора бити децентрализован тако да се осигура стварни утицај наставника, школе, ученика, родитеља и локалне заједнице на образовни процес...

• Само преуређени систем образовања може одговорити на развојне изазове 21. века...

• Без чврстог и искреног опредељења власти да образовање учине једним од својих приоритета, Србија ће безнадежно остати заглављена у 20. веку...

(из писма Националном просветном савету 2007.године)

Прочитај

Решења свих тестова

Датум: 17. Jun 2015 20:09 Категорија: Новости из Школске управе


 
Поштовани осмаци, ако сте се мало опоравили од овог вишедневног проверавања вашег знања, а посредно (што је Министарству још важније) и квалитета рада наставника, на следећим адресама можете погледати решења за сва три теста:http://www.skolskaupravacacak.rs/images/1_Uputstvo-za-ocenjivanje_ZI-2015_Srpski-jezik.pdf
http://www.skolskaupravacacak.rs/images/stories/pdf/1_Uputstvo-za-ocenjivanje_ZI-2015_Matematika.pdf
http://www.skolskaupravacacak.rs/images/stories/pdf/1_Uputstvo_za_ocenjivanje-ZI_2015-Kombinovani_test.pdf

Прочитај

Календар завршног испита

Датум: 04. Maj 2015 23:11 Категорија: Новости из Школске управе


Полагање завршног испита:
*        15.06.2015.г. понедељак, српски/матерњи језик, од 10-12 часова
*        16.06.2015.г. уторак, математика, од 10-12 часова
*        17.06.2015.г. среда, комбиновани тест, од 10-12 часова

*    19.06.2015.г. петак, прелиминарни резултати завршног испита објављују се у основним школама до 20 часова

преузето са сајта Школске управе Чачак

Прочитај