ОШ "МИЋО МАТОВИЋ" - Катићи
135 ГОДИНА РАДА

Новости из окружења

Штрајк просветара - решење на видику?

Датум: 21. Januar 2015 12:12 Категорија: Новости из окружења

У својеврсној "пат - позицији" у којој синдикати не одустају од захтева да се плате не умањују, а министар тврди да подржава такав захтев али да новца у републичком буџету (ултимативно) нема, једино могуће решење за прекид штрајка и нормализацију наставе је да се новац нађе на другом месту: да недостајући део плате (10%) иде на терет општинских или градских буџета! Недавне посете министра школама, а истовремено и локалним самоуправама, иду у прилог оваквог разрешења...  
                                                                                                                                                                                            фото: Д. Шипетић    

Прочитај

Само Ивањица без изузетка

Датум: 22. Decembar 2014 23:07 Категорија: Новости из окружења

На подручју Моравичког округа 42 школе су данас биле у потпуној обустави рада, наставници шест кућа знања су поштовали минимум процеса рада и у њима часови трају по 30 минута, док се у пет образовних установа држала настава у редовном трајању, изјавила је  Рада Каранац из чачанске Школске управе.
У Чачку је у петнаест основних и шест средњих школа настава потпуно обустављена, школа у Бресници поштује минимум процеса рада, а три школе нису у штрајку ( Г. Горевница, Трепча и установа  "1. новембар")
У Ивањици су све образовне установе поптпуно обуставиле рад.                                    
У Лучанима нису радиле две школе, у две се држе часови по 30 минута, а две нису у штрајку.
У Горњем Милановцу, наставе није било у седам школа, док се минимум процеса рада поштовао у три школе.

Прочитај

Изјава министра

Датум: 18. Novembar 2014 22:25 Категорија: Новости из окружења

"Просветни радници сносе велики део терета друштвених и економских реформи које спроводи Влада Србије, и баш због тога је потребно успоставити систем плата који је примерен одговорности и нивоу образовања који наставници имају", рекао је министар Вербић за РТС. Иначе, и наша школа поштује одлуку четири просветна синдиката, тако да се часови одржавају у трајању од 30 минута. Двоје колега који не желе да учествују у овом начину борбе за достојанство струке, неометано држе часове у пуном трајању. Дежурство наставника је, такође, непромењено. 

Прочитај

11.новембар - Дан примирја

Датум: 11. Novembar 2014 19:31 Категорија: Новости из окружења

 
Дан примирја у Првом светском рату, у спомен на све страдале између 1914. и 1918. године, обележава се у читавој Европи као Дан сећања.
И у Србији, као једној од држава победница, данашњи дан је државни празник и нерадни дан. Капитулацијом Немачке и потписивањем примирја у Француској 11. новембра 1918. године завршен је Велики рат, који је однео више од 15 милиона жртава. Ово примирје је било на снази до коначног мировног споразума у Версају. Тим споразумом престале су да постоје Аустроугарска и Отоманско царство, Немачка је изгубила колоније, а формиране су нове европске државе, међу њима и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца... 

Прочитај

На сајму у Гучи

Датум: 26. Oktobar 2014 20:12 Категорија: Новости из окружења

 

Прочитај

Штрајк

Датум: 22. Oktobar 2014 20:05 Категорија: Новости из окружења

Од 53 школе на подручју Моравичког округа 44 су данас у потпуној обустави рада, изјавила је Рада Каранац из чачанске школске управе. Према њеним речима 83% школа је у тоталној обустави наставе, док професори три куће знања поштују минимум процеса рада, односно држе наставу у трајању од 30 минута. И наша школа је испоштовала одлуку Уније синдиката, а данас неодржани часови ће бити надокнађени у току првог полугодишта.

Прочитај

22.септембар - Дан без аутомобила

Датум: 22. Septembar 2014 21:32 Категорија: Новости из окружења

 
У оквиру 'Европске недеље мобилности' данашњи дан је проглашен за Дан без аутомобила. Европска недеља мобилности је годишња кампања која има за циљ да промени свест грађана у вези коришћења јавног превоза, вожње бицикла, пешачења, односно видова транспорта који не стварају загушења у саобраћају и нису штетни по животну средину. У циљу промовисања јавног превоза и немоторизованих видова транспорта, Агенција за безбедност саобраћаја позвала је све запослене у државној управи да 22. септембра, на 'Дан без аутомобила', дођу и врате се са посла пешачећи, бициклом или јавним превозом и да своје аутомобиле оставе код куће. Такође, Агенција je припремила ТВ спот чија је радња посвећена безбедности бициклиста, a порука спота гласи: „Бициклисти нису сметња на путу! Поштујте бициклисте, сачувајте живот“

Прочитај

ДОБРА ВЕСТ ЗА НАСТАВНИКЕ

Датум: 28. Avgust 2014 11:54 Категорија: Новости из окружења

Овако нешто стварно нисмо очекивали! Јесте да смо знали за намеру министра Вербића да се смањи обим администрирања у школама (разни извештаји, планови, евиденције...) па смо пратили и објављени позив да се доставе предлози на ту тему, што је такође апсолутна новина у досадашњој пракси, али нико није баш превише очекивао, поготову не тако брзо.
И таман што смо се на уводним седницама пред почетак нове школске године изнова преслишавали шта све од силне 'папирологије' треба припремити (читај: претраживати сајтове других школа, копирати, прилагођавати... штампати у неколико примерака, и на више места доставити), кад из Министарства стиже неочекивана вест у облику Упутства о начину израде школске документације...

Прочитај

СМАЊИВАЊЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ?

Датум: 06. Avgust 2014 22:33 Категорија: Новости из окружења

Како би рад у школи био што ефикаснији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све заинтересоване да пошаљу своје предлоге и сугестије на тему „Смањење обима администрације наставника и стручних сарадника у школама“.
Своје предлоге, шта од „администрације – извештаји, евиденције итд“ треба укинути, увести или променити, и на који начин то учинити, доставите на имејл адресу  predlozi@mpn.gov.rs  са насловом „Администрација“, 
најкасније до 17. августа 2014. године. Предлози треба да буду у .doc формату.
 
Преузето са сајта УСПРС;
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Прочитај

Godišnji odmor – kako to gordo zvuči!

Датум: 06. Avgust 2014 22:02 Категорија: Новости из окружења


PIŠE: Rada Karanac 
Tekst je preuzet sa portala 'Kolumnist', uz neophodne male izmene učinjene od strane urednika ovog sajta, što nam autor valjda neće previše zameriti... Svakako pročitajte duhoviti prikaz 'letnjeg provoda' prosečnog srpskog intelektualca (ili je ovde ipak reč o iznadprosečnom...)

Godišnji odmor je najlepša stvar koja može da vam se dogodi tokom godine. Čak i pre odlaska na svoj zasluženi odmor, mesec dana  samo odrađujete posao, jer treba da smislitе gde ćete tačno poći: ili „kod nas“ u Crnu Goru ili u Grčku, a možda Turska ili Tunis... Smišljate i da li ćete ići avionom ili krenuti svojim autom; prebirate po glavi šta vam treba od stvari, i koliko je dovoljno da ponesete keša za bezopterećeno uživanje a da vam pri tome ostane i neka svota za septembar... I sve se to, naravno, dešava - negde tamo daleko od ove zemlje.  A U SRBIJI?
U Srbiji godišnje odmore koristimo da beremo maline, krečimo stanove, idemo do rođaka koji živi na 5-6 kilometara jer smo se snašli taman za gorivo, i po čokoladu klincima. Naravno, uvek izbegavamo one rođake koji imaju troje ili čak četvoro dece, jer kada presaberemo koliko košta toliko Milka čokolade, odustajemo

Прочитај