ОШ "МИЋО МАТОВИЋ" - Катићи
135 ГОДИНА РАДА

Новости из окружења

Велики успех на Дечјем мајском салону

Датум: 25. Maj 2015 20:38 Категорија: Новости из окружења

Ученици наше школе су остварили изузетан успех на 32. Дечјем мајском салону, који је ове године тематски био посвећен 200-годишњици II Српског устанка. Од преко 300 одабраних ликовних радова ученика из школа Моравичког округа, стручни жири је наградио десет најбољих, а међу њима и два остварења наших ученика! Аутори награђених радова су Милица Курћубић/Теодора Костић и Драган Ђокић/Никола Караклајић. Награђени радови су изложени у галерији Народног музеја у Чачку, а организатор је нашој школи доделио и велику диплому за најуспешнијег учесника салона. Све честитке за младе уметнике и наставника ликовне културе, Горана Костића.

Прочитај

Предлог за час историје

Датум: 13. Maj 2015 09:32 Категорија: Новости из окружења

Поводом 13. маја, традиционаланим Равногорским сабором обележена је 74. годишњица подизања устанка против нацистичког окупатора у Краљевини Југославији за време II светског рата, и 70. годишњица победе над фашизмом. „У пролеће, почетком маја 1941. године, под заставом војске Краљевине Југославије, на Равној Гори је поново засијала искра слободе, под вођством пуковника Драгољуба Михајловића“ поручено је окупљенима у писму принца Александра Карађорђевића. Народни посланик Мирко Чикириз подсећа да је по свим историјским сазнањима први антифашиста у окупираној Европи био управо Драгољуб Дража Михајловић, који је иначе наш земљак (рођен у Ивањици 26. априла 1893. године). Занимљиво је да, за сада, у Србији постоје само два споменика ђенералу Дражи; један je на Равној Гори, a други у Ивањици.

Прочитај

Хуманитарни јавни час

Датум: 11. Maj 2015 22:55 Категорија: Новости из окружења
ПОЗИВ ЗА ЈАВНИ ЧАС

Са сајта Школске управе Чачак

Прочитај

Поход школараца на врх Мучња

Датум: 07. Maj 2015 22:22 Категорија: Новости из окружења

 
У петак ће више од 200 ученика из ивањичких основних школа извести несвакидашњу акцију - масовни успон на Мучањ. Са врха ове планине (Јеринин град, 1534 метра) моћи ће да уживају у јединственом погледу на велики део Западне Србије, а посетиће и излетиште Савина вода. Услов за све то је, наравно, вишесатно пешачење - дакле, само за одважне и издржљиве! Организатор ове занимљиве акције је ПСД "Голија" из Ивањице, а наша школа је младим планинарима уступила на коришћење своју кухињу са трпезаријом, и велику салу са озвучењем, за окрепљење (војнички пасуљ) и дружење.  

Прочитај

Препоручујемо: КOШТАНА

Датум: 17. April 2015 12:42 Категорија: Новости из окружења

Представа "Коштана", након више година, биће изведена у ивањичком Дому културе, у уторак 21. априла. Наступа драмска група и чланице КУД-а "Абрашевић" из Ниша. Коштана је истинско уметничко дело, пуно живота.. Митке је оличење весеља, Хаџи Тома је представник старог деспотског, а Коштана има буран живот.. Ова драма Боре Станковића премијерно је изведена 1900. године и постала је најпопуларнији и највише приказиван српски комад у многим позориштима. Карта се може купити на билетарници Дома културе по цени од 400 динара.
 
Преузето са сајта Глас Западне Србије, фото: banker.radio.nis

Прочитај

Друго место за Александру

Датум: 03. April 2015 10:58 Категорија: Новости из окружења

На окружном такмичењу из математике које је одржано 28. марта у Чачку, једини представник наше школе била је Александра Милинковић, ученица четвртог разреда. Претходно је освојила треће место на општинском такмичењу, а овог пута је била још боља! Са освојених 87 бодова Александри је припало друго место, што је резултат за сваку похвалу. Честитамо Александри и њеној учитељици, Наташи Костић.. 

Прочитај

Помрачење!

Датум: 19. Mart 2015 20:21 Категорија: Новости из окружења


Не, не, ова вест није у вези са актуелним збивањима у школству...   Реч је о занимљивој, и не тако честој појави у природи. Наиме, у петак 20. марта од 9.45 моћи ћемо да видимо (ако буде ведро време) делимично помрачење Сунца, које ће упола бити заклоњено Месецом. Наставник географије ће ближе упознати ученике са овим астрономским феноменом. УПОЗОРАВАМО да се Сунце не сме директно посматрати без добрих заштитних наочара!

Прочитај

Протест у Београду

Датум: 17. Mart 2015 20:27 Категорија: Новости из окружења

Више хиљада просветара из целе Србије данас су протестном шетњом у Београду, подсетили јавност на штрајк који у школама траје већ четири месеца. Још једном су изнели своје захтеве, али и овог пута без успеха. Министар Вербић и даље тврди да новца за побољшање материјалног положаја наставнике једноставно - нема! А и да га има, ММФ тако нешто не дозвољава.. Ми смо слободни да питамо - зашто се исплата просветних радника не би извршила преко локалних самоуправа (општина), њих ММФ ваљда не контролише?!

Прочитај

Донација Народне банке Србије

Датум: 25. Februar 2015 12:57 Категорија: Новости из окружења

 
Наша школа је добила донацију од Народне банке Србије у износу од 160000 динара. Ова средства су намењена за поправку крова старе школске зграде у одељењу Мочиоци. У овој згради се настава не одржава већ неколико година (недавно је изграђена и савремено опремљена потпуно нова школа у овом селу!) али постоје озбиљни планови да стари, веома простран објекат, буде адаптиран и коришћен за школски туризам, односно за наставу у природи. Пројекат уређења и елаборат о оправданости ове инвестиције већ одавно су урађени, и добијено је 'зелено светло' од стране школских власти, као и сагласност локалне самоуправе... 

Прочитај

Поздрав и подршка ученицима из Шајкаша

Датум: 22. Februar 2015 21:14 Категорија: Новости из окружења

Ученички парламент школе са Катића изражава задовољство што наши вршњаци из школе "Исидора Секулић" у Шајкашу коначно могу да одахну од читаве медијске халабуке која их је пратила последњих дана, и да се здрави врате редовној школској свакодневници. Свакако ће бити потребно извесно време да се забораве све шпекулације из таблоида вечито гладних сензационалистчких вести, који овог пута нису имали милости ни према деци. Наравно да нисмо поверовали ни у рогобатну тезу стручњака о масовној хистерији.. Овим путем позивамо другаре из Шајкаша да нам се јаве уколико желе да проведу један викенд у планинском делу Србије (наша школа је на 1000м. надморске висине).
У наставку можете прочитати текст Светислава Басаре на ову тему:

Прочитај