ОШ "МИЋО МАТОВИЋ" - Катићи
135 ГОДИНА РАДА

Новости из окружења

Учитељи некад и сад

Датум: 26. Januar 2017 10:41 Категорија: Новости из окружења

Крајем прошле године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка објавила је Каталог Легата Миливоја и Божидарке Филиповић који обрађује једну од најочуванијих збирки књига и периодике објављених од средине XIX века на српском језику. Вредност збирке-легата, која је проглашена културним добром од великог значаја, долази до изражаја и због чињенице да је она плод вишедеценијског марљивог прикупљања, чувања, коричења и пажљивог ишчитавања двоје сеоских учитеља, брачног пара Миливоја и Божидарке Филиповић. Они су завештали своју збирку књига и периодике од преко 3.000 јединица, која се чува у оквиру Научног одељења библиотеке. Са поносом истичемо да су Миливоје и Божидарка почетком прошлог века били учитељи школе у Катићима.

Прочитај

"Супер месец"

Датум: 14. Novembar 2016 14:58 Категорија: Новости из окружења

Данас, око три сата поподне, Месец ће проћи најближе Земљи за последњих 68 година и изгледаће необично велики и сјајан. "Супермесец" ће бити за 30 одсто већи и сјајнији него обично. То се догађа јер је Месечева орбита око Земље елиптична, па удаљеност између Земље и њеног јединог природног сателита варира.
Не пропустите прилику да видите ову ретку и необичну природну појаву, наравно уколико се разиђу тамни облаци изнад Ивањице. Ако не, наредну прилику ћете имати тек 2034. године...

Прочитај

Срећан нам Дан просветних радника

Датум: 08. Novembar 2016 22:20 Категорија: Новости из окружења


Дан просветних радника прихваћен је широм света, у преко 100 земаља, мада се дан обележавања разликује од земље до земље. Свуда је узет датум везан за важан моменат националне просвете конкретне средине. У Србији се Дан просветних радника прославља 8. новембра, на Митровдан, за који се верује да је дан рођења Вука Караџића. Светски дан просветних радника (Светски дан учитеља) се прославља 5. октобра

Прочитај

Дечија недеља

Датум: 28. Septembar 2016 10:17 Категорија: Новости из окружења

Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце у породици и друштву , на њихова права да одрастају у што бољим условима и на једнаке шансе за развој и остварење својих потенцијала. Програм активности Дечије недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Србије, уз активно учешће деце и младих. 
Овогодишња Дечија недеља ће бити обележена од 3. до 9. октобра, уз мото:    Нећу да бригам, хоћу да се играм!

Прочитај

Победа у гостима!

Датум: 05. Septembar 2016 18:54 Категорија: Новости из окружења

У оквиру другог кола општинске лиге Лучани, фудбалери ФК "Брезова" из Катића постигли су овог викенда значајну победу на гостујућем терену, против екипе "Братства" из Дљина. Једини и одлучујући гол је постигао Милисав Ћосовић, до недавно ученик наше школе. После два одиграна кола и две победе, Брезова заузима челну позицију на табели. Иначе, ФК "Брезова" је једини преостали сеоски клуб на територији општине Ивањица.

Прочитај

Биографија за поштовање

Датум: 14. Avgust 2016 23:00 Категорија: Новости из окружења

Нови министар просвете, Младен Шарчевић, већ неколико деценија се успешно бави образовањем. Од 1979. је радио као професор географије, потом био директор ОШ „Никола Тесла“ у Раковици, и руководилац актива директора града Београда. Када је законом дозвољено оснивање приватних школа, први је то учинио у нашој земљи – основао је гимназију „Милутин Миланковић“ у Београду. Данас је власник и менаџер престижног образовног система „Руђер Бошковић“ (гимназија, основна школа и предшколска установа).
Господин Шарчевић каже: Жеља ми је да Србија једног дана има успешне младе људе којима је интерес да остану овде и подигну квалитет живота на један виши ниво. То се неће догодити само по себи. Потребно је побољшати ефикасност и квалитет образовања, али и васпитања. На томе се не сме штедети!

Прочитај

Нема јесењег распуста !

Датум: 10. Avgust 2016 23:21 Категорија: Новости из окружења


Објављен је календар образовно-васпитног рада за 2016/2017 годину. Можете га погледати и преузети на следећем линку.
Нова школска година ће почети у четвртак 1. септембра, а настава се завршава 13. јуна (за осмаке 30. маја). И даље ће зимски распуст бити из два дела (од 1. до 9.јануара и од 1. до 13. фебруара), а лоша вест је да јесењи тзв. мини - распуст више не постоји!
Ученици и наставници би могли већ полако да се враћају са мора, река и језера, брзо ће проћи август...  

Прочитај

Ученици генерације 2015/2016

Датум: 06. Jul 2016 16:56 Категорија: Новости из окружења

За најбоље ученике завршних разреда основних и средњих школа Моравичког округа 8. јула ће се одржати лепа свечаност у концертној сали Музичке школе у Чачку. Ученици генерације ће добити и вредан поклон - комплет од 25 кованица са ликовима знаменитих личности које су допринеле духовном и културном идентитету Србије, као и књигу о тим личностима. Дародавац је АД Политика, уз подршку Министарства просвете. У нашој школи, нажалост, ове године нисмо имали 'ученика генерације', али већ следеће године ће неколико одликаша бити у конкуренцији за то ласкаво звање. 

Прочитај

Пример за углед

Датум: 08. Jun 2016 12:22 Категорија: Новости из окружења

Матурско вече је прославила и Ивана Јоровић, репрезентативка Србије у тенису. Ивана је ученица Прехрембено-угоститељске школе у Чачку, четврти разред је завршила ванредно због бројних обавеза у спорту којим се успешно бави. На прославу је стигла право са турнира "Роланд Гарос" у Паризу, да би била заједно са школским другарима и ове вечери, која се памти за цео живот. И поред великог рада и напорних тренинга, Ивана хоће да настави школовање: "Желим да завршим факултет, јер сматрам да млада особа може унапредити своју личност једино образовањем".
текст и фото: Јелена Медић, Блиц спорт

Прочитај

Признање нашем вероучитељу

Датум: 19. Maj 2016 09:25 Категорија: Новости из окружења

На годишњој скупштини Општинске организације Црвеног крста у Ивањици додељена су признања заслужним организацијама и појединцима који су својим ангажовањем допринели остварењу хуманих циљева ове организације. Међу добитницима признања нашла се и Црквена Општина Брезова којој је додељена републичка плакета „Широко срце“ за, како је речено, постигнуте изузетне резултате у омасовљењу добровољног давалаштва крви. Ово значајно признање је заслужено организовањем три веома успешне акције добровољног давања крви у току 2015. године, у месним заједницама Мочиоци и Катићи које припадају брезовачкој парохији. У тим акцијама остварена је изванредна сарадња са локалном средином и основном школом „Мићо Матовић“ из Катића.  Посебна захвалница за сарадњу са Општинском организацијом Црвеног крста, свечано је уручена свештенику Далибору Милошевићу, који је и сам вишеструки добровољни давалац крви.
пренето са сајта Епархије жичке

Прочитај