ОШ "МИЋО МАТОВИЋ" - Катићи
135 ГОДИНА РАДА

Новости из окружења

Пролеће, коначно ..

Датум: 20. Mart 2017 11:39 Категорија: Новости из окружења


                    Данас почиње пролеће;
               благо онима којима је то важно!


                                                         Душко Радовић

Прочитај

Конкурс за Војну гимназију

Датум: 22. Februar 2017 10:43 Категорија: Новости из окружења

Министарство одбране Републике Србије објављује конкурс за упис у Војну гимназију (100 кандидата) и Средњу стручну војну школу ( 20 уче­ни­ка за смер Рат­но ва­зду­хо­плов­ство и про­тив­ва­зду­хо­плов­на од­бра­на, и 30 уче­ни­ка за смер Је­ди­ни­це за елек­тр­он­ска деј­ства).
Конкурс је отворен до краја марта а могу се пријавити и дечаци и девојчице.
Детаљније информације можете видети на сајту
Војне гимназије

Прочитај

Дан државности

Датум: 15. Februar 2017 15:04 Категорија: Новости из окружења

Србија данас низом манифестација обележава Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.
На Сретење 1804. године, на збору који се догодио у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић - Карађорђе. Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље.
На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет први Устав Кнежевине Србије, познат као Сретењски. Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Прочитај

Препоручујемо

Датум: 26. Januar 2017 11:33 Категорија: Новости из окружења

Немања Радуловић, виолиниста светског гласа и својеврсни амбасадор културе Србије, наступа 5. фебруара у Чачку. Запослени из Дома културе су успели да доведу светску музичку звезду, иако се концерти младог Нишлије (који одавно живи у Паризу) заказују и по неколико година унапред. Остаје само да се некако дође до карте, што неће бити нимало лако јер су све карте (по цени од 2200 динара) продате још у децембру, али већи број места су откупиле поједине бољестојеће установе из региона, па вреди покушати... 

Прочитај

Учитељи некад и сад

Датум: 26. Januar 2017 10:41 Категорија: Новости из окружења

Крајем прошле године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка објавила је Каталог Легата Миливоја и Божидарке Филиповић који обрађује једну од најочуванијих збирки књига и периодике објављених од средине XIX века на српском језику. Вредност збирке-легата, која је проглашена културним добром од великог значаја, долази до изражаја и због чињенице да је она плод вишедеценијског марљивог прикупљања, чувања, коричења и пажљивог ишчитавања двоје сеоских учитеља, брачног пара Миливоја и Божидарке Филиповић. Они су завештали своју збирку књига и периодике од преко 3.000 јединица, која се чува у оквиру Научног одељења библиотеке. Са поносом истичемо да су Миливоје и Божидарка почетком прошлог века били учитељи школе у Катићима.

Прочитај

"Супер месец"

Датум: 14. Novembar 2016 14:58 Категорија: Новости из окружења

Данас, око три сата поподне, Месец ће проћи најближе Земљи за последњих 68 година и изгледаће необично велики и сјајан. "Супермесец" ће бити за 30 одсто већи и сјајнији него обично. То се догађа јер је Месечева орбита око Земље елиптична, па удаљеност између Земље и њеног јединог природног сателита варира.
Не пропустите прилику да видите ову ретку и необичну природну појаву, наравно уколико се разиђу тамни облаци изнад Ивањице. Ако не, наредну прилику ћете имати тек 2034. године...

Прочитај

Срећан нам Дан просветних радника

Датум: 08. Novembar 2016 22:20 Категорија: Новости из окружења


Дан просветних радника прихваћен је широм света, у преко 100 земаља, мада се дан обележавања разликује од земље до земље. Свуда је узет датум везан за важан моменат националне просвете конкретне средине. У Србији се Дан просветних радника прославља 8. новембра, на Митровдан, за који се верује да је дан рођења Вука Караџића. Светски дан просветних радника (Светски дан учитеља) се прославља 5. октобра

Прочитај

Дечија недеља

Датум: 28. Septembar 2016 10:17 Категорија: Новости из окружења

Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце у породици и друштву , на њихова права да одрастају у што бољим условима и на једнаке шансе за развој и остварење својих потенцијала. Програм активности Дечије недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Србије, уз активно учешће деце и младих. 
Овогодишња Дечија недеља ће бити обележена од 3. до 9. октобра, уз мото:    Нећу да бригам, хоћу да се играм!

Прочитај

Победа у гостима!

Датум: 05. Septembar 2016 18:54 Категорија: Новости из окружења

У оквиру другог кола општинске лиге Лучани, фудбалери ФК "Брезова" из Катића постигли су овог викенда значајну победу на гостујућем терену, против екипе "Братства" из Дљина. Једини и одлучујући гол је постигао Милисав Ћосовић, до недавно ученик наше школе. После два одиграна кола и две победе, Брезова заузима челну позицију на табели. Иначе, ФК "Брезова" је једини преостали сеоски клуб на територији општине Ивањица.

Прочитај

Биографија за поштовање

Датум: 14. Avgust 2016 23:00 Категорија: Новости из окружења

Нови министар просвете, Младен Шарчевић, већ неколико деценија се успешно бави образовањем. Од 1979. је радио као професор географије, потом био директор ОШ „Никола Тесла“ у Раковици, и руководилац актива директора града Београда. Када је законом дозвољено оснивање приватних школа, први је то учинио у нашој земљи – основао је гимназију „Милутин Миланковић“ у Београду. Данас је власник и менаџер престижног образовног система „Руђер Бошковић“ (гимназија, основна школа и предшколска установа).
Господин Шарчевић каже: Жеља ми је да Србија једног дана има успешне младе људе којима је интерес да остану овде и подигну квалитет живота на један виши ниво. То се неће догодити само по себи. Потребно је побољшати ефикасност и квалитет образовања, али и васпитања. На томе се не сме штедети!

Прочитај