ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
128 ГОДИНА РАДА

Новости из школе

33. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ

Датум: 21. Septembar 2021 10:49 Категорија: Новости из школе

Давид Драшковић, ученик петог разреда из Мочиоца, награђен је на 33. Међународном фестивалу хумора за децу који се одржавао у Лазаревцу, у организацији библиотеке „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца, под покровитељством Градске општине Лазаревац и Секретаријата за културу Града Београда. Слоган фестивала „Смех је увек здрав и важан за дете“ привукао је малишане из земље и региона, а ове године први пут и ученике из Италије! Честитамо Давиду!

Прочитај

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Датум: 21. Septembar 2021 09:55 Категорија: Новости из школе

На дан 15. септембра, када је 1918. године у Првом светском рату пробијен Солунски фронт, по одлуци Владе Србије и Републике Српске, обележава се Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У част овог дана, у знак сећања на наше претке, њихову храбру борбу за слободу отаџбине, ради очувања јединства и националног идентитета, на нашим школама данас су се поносно вијориле заставе наше земље. Важно је да чувамо сећање на историјске личности и догађаје, оне који су допринели слободи, независности и јединству српског народа и тако негујемо свест о националној припадности и родољубива осећања.

Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Датум: 21. Septembar 2021 09:53 Категорија: Новости из школе

Међународни дан писмености (International Literacy Day) настао је 1965. године у Техерану, на иницијативу организације Уједињених нација за образовање, науку и културу, са циљем да се међународна заједница подсети статуса писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у већем делу света.
Писменост је људско право, имплицитно садржано у праву на образовање. Општом декларацијом о људским правима из 1948. признато је право на образовање, а тиме и право на писменост.
Писменост је темељно људско право, важан механизам за остваривање других људских права. У свету постоји око 900 милиона неписмених, док у Србији тај број износи око 850 000 становника или нешто мање од 14 одсто популације, без дана школе или са неколико разреда основне школе. Потпуно неписмених у Србији је више од 165 000.
Писменима се сматрају ученици основних школа и виших рангова. Сматра се да су за трајну писменост довољна четири завршена разреда основне школе. На смањење  удела неписмених значајно је утицало увођење обавезног основног осмогодишњег школовања. 

Прочитај

ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНИ РАД У ШКОЛИ

Датум: 21. Septembar 2021 09:46 Категорија: Новости из школе

Образовно-васпитни рад у нашој школи функционише по првом моделу организације, утврђеном на основу индикатора и граничних вредности за процену ризика од преношења вируса у популацији, који је припремио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Образовно-васпитни рад организује се непосредно у простору школе, према утврђеном распореду часова. Час траје 45 минута. Школа је дужна да прати актуелну епидемиолошку ситуацију и све активности организује на начин који осигурава заштиту ученика и запослених. Доследна и исправна употреба маски, одржавање физичке дистанце, хигијена руку и респираторна хигијена, чишћење и дезинфекција простора и предмета и даље су стратешки важне мере за ублажавање ширења вируса. Спремни смо да ефикасно реализујемо прилагођен план образовно-васпитног рада, уз висок ниво солидарности, колегијалности и подршке, што је био случај и у претходној школској години, када смо стекли значајно професионално искуство. Управо у тимском раду видимо проналажење најбољих образовних решења којима ће утицај епидемиолошких препрека и ограничења бити умањен. Здравље и безбедност ученика и ове школске године на првом су месту.

Прочитај

ДОБРОДОШЛИЦА ПРВАЦИМА

Датум: 21. Septembar 2021 09:34 Категорија: Новости из школе

      Желимо вам најнежнију и најтоплију добродошлицу уочи првог септембра и вашег поласка у први разред; корак дужи од родитељског и правац само вама знан да храбро и неустрашиво стигнете до будућности коју су вам пожелели они који вас највише воле; добро здравље и разиграна крвна зрнца да незаустављиво трчите, високо скочите, чак горе до звезда; да на великим одморима делите слане грицкалице и слатке тајне, а школским ходницима научите да ходате у туђим ципелама; да предано истражујете законе омиљених предмета и великодушно упознајете светове најбољих другара, а првенствено да добро упознате себе; да вам другари које упознате у школи постану пријатељи за цео живот, а знање које стекнете вечни и светли путоказ у непознатом лавиринту живота; да у школи пронађете срећу и сврху и да вас полазак у њу сваког јутра испуни радошћу; да вам школа постане друга кућа, друго на свету омиљено место; да верујете наставницима на путу стицања знања, да будете њихови вредни сарадници у авантури откривања тајни природе и људског духа; да научите да питате, да померате границе, да радознало завирите иза сваке тврдње наставника; да несметано развијате своје таленте и досегнете свој пун потенцијал; да вам главице буду пуне знања, али и срца пуна среће; да вас наставници гласно и јавно хвале, а дискретно куде и на грешке благо указују; да будете самостални, радознали, храбри борци за правду и истину и једно лепше друштво којем темеље већ сада постављате; да у слагању блокова знања будете вешти као у Minecraft-у, али да књигу заволите још више од игрица; да храбро изађете из мишје рупе и никако не будете мирни као бубице, већ активни и радознали истраживачи живота.

Прочитај

НАЈБОЉА ОД НАЈБОЉИХ!

Датум: 20. Jul 2021 15:24 Категорија: Новости из школе

Још једна генерација ученика наше школе обележила је крај осмогодишњег школовања. Сабирамo утиске из протеклог периода и сумирамо резултате рада ученика и наставника, а они се мере успесима и признањима. И овог пута их је доста. Између свих успеха, признања и диплома, треба изабрати ученика чије су награде најбројније и највредније. Титулу ученика генерације треба да понесе само један, онај најбољи међу одличнима. Овог пута за ово признање конкурисале су две ученице, Милица Симеуновић из школе на Катићима и Јована Краковић, из школе у Мочиоцима. Одељењске старешине Весна Ћурчић и Милош Мрдак поднеле су захтеве са потребним доказима за овај избор. Обе девојчице испуњавају све услове за ово признање. Имају све петице од почетка школовања, обе су носиоци диплома "Вук Караџић", обе имају приличан број посебних диплома и признања. Имају и особине и квалитете дивних особа, одговорних, вредних, ведрих и хуманих. Зато би, да је могло, ово признање равноправно понеле обе ученице. У избору су превладале нијансе, нешто више бодова добила је ученица Милица Симеуновић, па је њој и припало ово вредно признање.

Прочитај

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ 2020/2021

Датум: 20. Jul 2021 15:17 Категорија: Новости из школе

Јована Краковић, Јелена Краковић, Милица Симеуновић и Анђела Стојковић овогодишњи су носиоци Вукове дипломе. Изузетне ученице беспрекорног успеха из свих предмета прописаних школским планом и програмом, примерног владања, носиоци бројних похвала и диплома, марљиве, добре, одговорне и свестране, понос су своје школе и краја!

Прочитај

НЕКА СВАКО СРЦЕ КУЦА

Датум: 17. Jun 2021 18:46 Категорија: Новости из школе

У понедељак, 14. јуна у Градској општини Стари град, Црвени крст Србије обележио је Светски дан добровољних давалаца крви под слоганом "Нека свако срце куца".
Уручена су признања најхуманијим градовима и општинама, као и награде најуспешнијима на конкурсу "Крв живот значи", који је Црвени крст Србије спровео уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
На наградном конкурсу, на којем је учествово 28291 ученик из 583 основне и 146 средњих школа из укупно 110 средина у Србији наши ученици МАРИЈА ДРАШКОВИЋ, ЈОВАНА КРАКОВИЋ и РАДОВАН МАТОВИЋ, уз менторство наставнице српског језика Марије Вуковић Ђедовић, освојили су ПРВО МЕСТО у категорији најбољег видео-спота ученика од петог до осмог разреда и освојили вредне награде, захваљујући средствима Министарства здравља Републике Србије и донатору "Fenix promo" - бесплатно летовање, екстерне пуњаче мобилних телефона и слушалице, као и вредна издања књига.
Захваљујемо се Црвеном крсту Србије на награди и поклонима, а посебно Црвеном крсту Ивањице, на подршци, посредству и сарадњи, за коју верујемо да ће и у будућности бити успешна!

Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ

Датум: 02. Jun 2021 09:41 Категорија: Новости из школе

Овогодишњи Међународни дан деце у нашој школи протекао је у знаку 31. члана Конвенције о правима детета УН, који се залаже за то да свако дете има право на слободно време и самосталну игру. Малишани на Катићима претходне дане провели су активно, играјући се познатих, а и неких заборављених игара које су обележиле детињство њихових родитеља. Свест о томе да слободна игра благотворно делује на целокупан развој детета изразили су и најмлађи ученици ликовним путем. Све активности спроведене су уз координацију наставнице српског језика Марине Цветковић, а документоване у видеу који можете погледати на Јутјуб каналу наше школе: https://www.youtube.com/watch?v=DXNoPRj4IXQ
Међународни дан деце прославља се како би се интернационално указало на дечја права, утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Уједињених нација 1989. године.
Ученици петог разреда у Мочиоцима обележили су Међународни дан деце активностима којима је циљ подстицање дечје игре, развој маште, креативних и стваралачких способности, радозналости, истраживачког духа, увећавање интелектуалних и физичких могућности детета. Кроз корелацију два наставна предмета - српског језика и информатике - петаци су тумачили приповетку "Месечев цвет" Гроздане Олујић и у програму StoryJumper начинили својеврсну дигиталну аудио-сликовницу.

Прочитај

ДВЕ НАГРАДЕ НА КОНКУРСУ ЗА НАЈЛЕПШУ ДЕЧЈУ ПЕСМУ

Датум: 02. Jun 2021 09:02 Категорија: Новости из школе

У понедељак, 31. маја 2021. године уручене су награде учесницима 12. Конкурса ивањичког Дома културе за најлепшу дечју песму.
Награђене су ученице Бојана Караклајић (треће место у категорији ученика од првог до четвртог разреда) и Ивана Оцокољић (треће место у категорији ученика од петог до осмог разреда). Поред њих, песме још 13 ученика наше школе улепшале су и употпуниле овогодишњи зборник: Давида Драшковића, Марка Матијевића, Филипа Караклајића, Марине Томић, Александра Милинковића, Милана Радојичића, Миле Томић, Милице Томић, Стефана Мунитлака, Јулијане Караклајић, Иване Мунитлак, Русе Рајевић, Катарине Стојковић. Већина њих присуствовала је свечаности у Плавој сали Дома културе и том приликом им је уручен зборник "Пупољци". На речи Бранка Миљковића да ће поезију сви писати подсетила нас је Хаџи Снежана Златић, организаторка програма Дома културе Ивањица. Песма је запис уверења да поезија може освојити све, да ће је сви писати и да ће припадати свима. Песме наших малишана освојиле су нас чистотом, лепотом и племенитошћу и зато нам припадају као најљупкије духовно добро.

Прочитај