ОШ „МИЋО МАТОВИЋ” - Катићи
130 ГОДИНА РАДА

ЛЕТОПИС 2013/2014

СЕПТЕМБАР
 
Нова школска година
          2. септембра 2013. године почела је нова школска година за све ученике Основне школе „Мићо Матовић“ из Катића и свих њених издвојених одељења. Свечану и срдачну добродошлицу новој генерацији ђака првака пожелели су директор школе, Милета Караклајићи њихове будуће учитељице: Надежда Мунитлак,Нада Мрдак, Мирјана Араповић и Ана Мијаиловић. Овогодишње васпитачице предшколцима, који ће у школу кренути 10. септембра, биће Сања Качамаковић и Марија Величковић.
 
Ученички парламент
       У септембру месецу 2013. у нашој школи  почео је да ради Ученички парламент, тело која до сада није постојало. Именовани су координатори Ученичког парламента- Мирјана Петровић, наставник математике и Марија Вуковић, наставник српског језика. Одржана је прва Седница, на којој су ученици изабрали председника (Милан Марковић, ученик осмог разреда), потпредседника (Весна Сићовић, ученица осмог разреда), записничаре и ученике-посматраче. Донет је план рада, одређени циљеви и задаци овог тела.
 
 

ОКТОБАР
 
Дечја недеља
Прве недеље октобра месеца у нашој земљи се обележава Дечја недеља, тако да је и наша школа учествовала у овој традиционалној манифестацији. Предшколци, ученици млађих и старијих разреда матичне школе и свих њених издвојених одељења,у сарадњи са својим васпитачима, учитељима, наставницимаи координаторима Ученичког парламента, поводом обележавања ове шарене и раздрагане недеље, учествовали су у разноврсном програму забавно-едукативног садржаја. Осликавање школског дворишта кредама у боји, маскенбал, израда зидних новина на којима су се нашли ликовни и литерарни радови ученика рађених на тему недеље коју обележавају, организована посета свих ученика млађих разреда школи у Шаренику,  представа ученика старијих разреда коју су извели пред својим другарима-неке су од акција изведених у оквиру Дечје недеље. У оквиру хуманитарне акције у склопу Дечје недеље, од прилога запослених, ученику седмог разреда, Перици Петровићу, купљен је бицикл.

 
16. октобар- Стоматолошки преглед свих ученика школе.
22. октобра- После 13 година, са радом почела ђачка кухиња.
 

НОВЕМБАР

 
2. новембра2012.библиотека школе у Мочиоцима добила је своје место у новој школској згради. Књиге из старе школе пренете су у нову, разврстане по азбучном реду и пописане.
 
 
Дан школе
     Основна школа „Мићо Матовић“ Дан школе обележава 6. новембра  још од давне 1892.године када је школа почела с радом.Школске 2012/2013, Дан школе је свечано  обележен у издвојеној школи у Мочиоцима која је добила привилегију да дочека уважене госте због прослављања 130 година постојања. Свечаним програмом који су припремили наставници са својим ученицима уприличен је овај важан датум школског  календара.Програм свечане академије чиниле су бројне тачке- поздравни говор директора школе, Милете Караклајића, говор уваженог госта, Невенке Милошевић, председнице Скупштине општине Ивањица, представљање историје школе,  забавна тачка најмлађих ученика , предшколаца,  који су нас забавили кореографијом пачића, фолклорна тачка ученица старијих разреда, скечеви и рецитације ученика млађих разреда, „Госпођа министарка“, представа коју су на адаптирани текст Бранислава Нушића извели чланови драмско-рецитаторске секције из Мочиоца иизворне песме које су за публику отпевале  чланови културно-уметничког друштва из Чачка, који су овим свечаним поводом били наши гости.

 
7. новембра 2012. службеници Министраства унутрашњих послова из Ивањице одржали су предавање на тему „Вршњачко насиље“. Предавању су присуствовали сви ученици.
 
Свечани дочек представника Амбасаде Републике Пољске
         Пољска амбасада је донирала новчана средства за опремање школске кухиње у Мочиоцима, захваљујући чему је она школске 2012/2013. почела са радом. Као чин захвалности, директор, ђаци, наставници и остало школско особље, 15. новембра угостили су представнике Амбасаде Републике Пољске и тај тренутак уприличили пригодном Свечаном академијом- поздравним и одјавним говором директора, представљањем кратке историје школе за наше госте из Пољске, плесном тачком предшколаца, фолклорном тачком, рецитацијама ученика млађих разреда, представом ученика старијих разреда(све то на бини украшеној завесама и балонима у боји пољске заставе) и свечаним ручком. Овим поводом, улаз школе, као акт добродошлице и захвалности, красио је пано украшен сликама из Републике Пољске.


 
 
Обележен Светски дан толеранције
        Кроз предавања, едукативан цртани филм и радионице које су водиле професор разредне наставе, Биљана Рабреновић и професор српског језика, Марија Вуковић, ученици млађих и старијих разреда, 16. новембра  упознали су се са појмом толеранције и трагали за одговорима на теме: сличности и разлике, стереотипи и предрасуде, дискриминација и сарадња, насиље и ненасиље. Млађим ђацима је концепт различитости предочен очигледнијим и једноставнијим средствима: преко бојица различитих боја, различитих облика очију, различитих језика. Радионицe „Уперени прст“ и „У туђим ципелама“ имале су за циљ да деци на жив и непосредан  начин, стварајући атмосферу неприхватања, осуђивања и одбацивања, покажу колико је важно уважити различитост, а епизода из цртаног серијала за мировно образовање деце и осталих „Уааа, неправда“ колико су стереотипи и предрасуде погубни за хармоничне односе међу људима.

 
 
       Ученици су се у новембру месецу упознали са Конвенцијом о правима детета и Букваром дечјих праваЉубивоја Ршумовића. Конвенција о правима детета, коју је наша земља преузела 1992, документ је који је променио наше схватање права и слобода детета. Дете је једнако са свим другим људским бићима и самим рођењем добија права која нико не може да му одузме.  Илустрације дечјих права из Ршумовићеве књиге налазе се и на паноу школе у Мочиоцима.Поред права да буду деца до осамнаесте године, да своје мишљење слободно изражавају, да буду заштићени од насиља, да се образују... ученици су научили и то да морају имати одређене одговорности, поштовати правила и извршавати обавезе.
 
 

ДЕЦЕМБАР
 
Обележен Светски дан борбе против сиде
Чланови Ученичког парламента предавањем и РowerРoint  презентацијом своје вршњаке са Катића, 1. децембра  едуковали су о сиди, полно преносивој болести, о начинима њеног преношења и превенцији.
 
Новогодишња приредба

Ученици су програмом који су припремили у сарадњи са својим васпитачима, учитељима, наставницима и координаторима Ученичког парламента обележили завршетак првог полугодишта школске 2012/2013. Године, крај  календарске 2012.године и почетак зимског распуста који ће трајати до 16. jануара 2013. Школа украшена новогодишњим украсима, јелком и Деда Мразом, на крају радног дана орила се од песме и смеха раздраганих ђака, који су свечани и забавни програм извели пред својим родитељима. Окићена јелка, Деда Мраз и пакетићи за најмлађе ђаке, новогодишње песмице и рецитације за оне мало старије, представа „Сумњиво лице“, ученика старијих разреда за све, представљали су програм новогодишње приредбе одржане 28. децембpa. Одржани су и родитељски састанци и подељене књижице ђацима и родитељима.  



ЈАНУАР

22. јануара 2013. школу посетио инспектор Полицијске управе Ивањица  и одржао предавање ученицима петог разреда на тему „Дрога“ и „Правила којих се треба придржавати при коришћењу Интернета“.

Школска слава- Свети Сава
У другом полугодишту 2012/2013. године обележени су и неки важнији датуми државног и верског календара, међу којима се у јануару месецу, као најважнији издваја 27. јануар, када све школе у Србији обележавају школску славу, Светог Саву.  Савиндан је и ове године обележен традиционалном свечаном приредбом, освештавањем и сечењем славског колача и ручком који приређују домаћини школске славе- у матичној школи и свим издвојеним одељењима. Овогодишњи домаћини славе били су: Стојановић Златан, Дабовић Миленко, Божовић Благоје (Мочиоци),Караклајић Миладин, Караклајић Зоран и Караклајић Бобан (Катићи).
  

Статус менторске школе
Проласком наставника кроз примарну обуку у пројекту- Професионална оријентација на преласку у средњу школу- добили смо статус базичне школе, а заједничким напоримапеточланог Тима за професионалну оријентацију у јануару 2013. године добили смо и статус менторске школе, што представља велику част.


ФЕБРУАР

У фебруару месецу су одржана школска такмичења из свих предмета.
.

Дан заљубљених
Ђаци наше школе су сапуно полета и ентузијазма обележили Дан заљубљених, 14. фебруара и тим поводом писали и сликали на тему љубави, радости и среће, па од својих литерарних и ликовних радова израдили зидне новине које се налазе у холу школе.  Сви ученици су радо учествовали у скромној приредби и песмама и рецитацијама уприличили овај радостан дан.




У фебруару месецу обележени су неки од битнијих датума историјског и политичког календара Србије:
-15. фебруар, Дан државности Републике Србије, који је уједно и Дан уставности Србије (15. фебруар 1835. донет Сретењски устав), као и дан сећања на почетак Првог српског устанка (15. фебруар 1804). За школе је ово био нерадан дан.

-27. Фебруара 2013. обележено је 1700 година од доношења Миланског едикта, законског акта који су  313. године донели цареви Константин Велики и Лициније, а којим је проглашена верска равноправност и престанак прогона хришћана.
 
Наставници историје- Богољуб Делић и Вера Нешовановић  упознали су децу са овим важним датумима.


МАРТ

Међународни дан жена, 8. март
   Ђаци су пригодним активностима- израдом честитки, цвећем и приредбом посвећеном женама у публици- пожелели срећан 8. март свим наставницама, мамама и осталим припадницама лепшег пола и тако се придружили обележавању дана насталог као симбол борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Овим поводом, ученици драмско-рецитаторске секције извели су адаптиран комад „Покондирена тиква“.




АПРИЛ

Ускршња изложба
У петак, 26. априла 2013, последњег радног дана пред одлазак на пролећни распуст, у холу Основне школе „Мићо Матовић“ у Катићима постављена је изложба дечјих ликовних радова и васкршњих јаја поводом највећег хришћанског празника, Ускрса. Организатори су били учитељи матичне школе и издвојених одељења (Бела Црква, Шареник и Равна Гора) са својим ученицима. Сваки ученик је имао једно или више јаја и ликовни рад. Јаја су била изложена у корпицама. Ученици су се заиста потрудили око украшавања јаја.Ускрс, велики хришћански празник, традиционалним фарбањем и осликавањем ускршњих јаја обележили су и ђаци из Мочиоца, уз помоћ наставника ликовног Горана Костића и својих учитељица Биљане Рабреновић и Надежде Мунитлак.


Регионално такмичење из техничког и информатичког образовања
     Одржано је 20. априла 2013. године у Чачку, а Теодора Костић, захваљујући свом раду и подршци наставника Драгана Шипетића, са макетом Ђурђевих ступова освојила је четврто место.


МАЈ

Сајам школског издаваштва
10. маја 2013. године Основна школа „Мићо Матовић“ из Катића учествовала је на Трећем сајму издаваштва Моравичког округа. Сајам, који је организовала Школска управа Чачак, под покровитељством Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, одржан је у Основној школи „Милинко Кушић“ у Ивањици. Школе су излагале школске новине, збирке, летописе, алманахе, годишње извештаје о раду, збирке, приручнике, радне листиће, монографије, али и друге продукте рада ученичких задруга. Поред директора школе, на нашем штанду били су ангажовани наставници Марија Вуковић и Горан Костић. По мишљењу и излагача и организатора Сајма, штанд наше школе је био најзанимљивији.
 
Екскурзије
11. маја 2013. ученици млађих разреда са својим учитељима били су на једнодневној екскурзији у Орашцу и Тополи. Сазнали су бројне историјске податке везане за Први српски устанак (1804). Посетили су Маркићевића јаругу, место где је донета одлука о подизању устанка под вођством Карађорђа Петровића, затим маузолеј и локалну цркву. Посетили су и Маузолеј на Опленцу, задужбину Карађорђевића и кућу краља Петра I, затим конак Карађорђа Петровића.
Ученици старијих разреда на дводневној екскурзији одржаној 18. и 19. маја, посетили су Крушевац, некадашњу српску престоницу, коју је подигао кнез Лазар 1371. године  ицркву Лазарицу, коју је такође подигао кнез Лазар између 1377. и 1380. На путу ка Зајечару, следећем одредишту, ученици и наставници су се одмарали под Ртњем и дивили се његовом врху- Шиљку, природном пирамидалном феномену крашког рељефа. Од културних знаменитости ђаци су посетили Народни музеј у Зајечару и  Felix Romulianu (Гамзиград), остатке римске царске палате из 4. в. п. н.е.
   


Шта знаш о саобраћају?
       На општинском такмичењу у Братљеву, „Шта знам о саобраћају“, учествовало је преко десет наших ученика, који су захваљујући свом раду и помоћи наставника техничког и информатичког образовања, Драгана Шипетића, остварили солидне резултате.



Републичко такмичење из књижевности
12. маја 2013. у Сремским Карловцима, у чувеној Карловачкој гимназији одржано је Републичко такмичење из књижевности , на које се пласирала ученица седмог разреда са Катића, Зорана Стојковић. Овако запажен резултат на Књижевној олимпијади, како се другачије назива такмичење младих љубитеља књиге, Зорана је остварила преданим читањем, радом и залагањем њеног наставника српског језика, Милоша Мрдака.


14. маја- Лекар Дома здравља у школи обавио преглед деце од петог до осмог разреда који иду на екскурзију.
15. маја- ученици седмог разреда радили су Пробни комбиновани тест мале матуре. Комбиновани тест садржи 20 питања из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Јавни час физичког васпитања
     Сви ученици школе у Катићима на јавном часу физичког васпитања предано су вежбали са својом наставницом Људмилом Поповић и на тај начин се 21. маја 2013. наша школа прикључила акцији у којој је учешће имало више од сто основних и средњих школа широм Србије како би скренуле пажњу на значај бављења физичким активностима и битну улогу спорта у развоју младих, под слоганом „Вежбам- јачам тело и развијам идеје“.
 

24. маја- распустила се генерација осмака 2005/2006.

Иницијална смотра школског сценског израза
30. маја 2013.  ученици драмско-рецитаторске секције из Мочиоца учествовали су на Иницијалној смотри школског сценског израза, која ове године није била такмичарског, већ ревијалног карактера. Школа домаћин Смотре била је Основна школа „Вук Караџић“ из Чачка. Наша мала дружина се публици представила одломком из Нушићеве „Госпође министарке“.
 


ЈУН

Дан заштите животне средине
Дан заштите животне средине, 5. јуна 2013. године ђаци су са својом наставницом биологије Весном Ћурчићобележили Дан заштите животне средине,  са циљем да  скрену пажњујавности на еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Ученици  су овај дан обележили тако што су очистили школско двориште и на паноу облика планете Земље о овој теми се изразили вербалним и ликовним путем.


Другарско вече
На крају школске  2013/2014. испратили смо још једну генерацију осмака у средње школе. Њихове разредне старешине Ивана Ивановић и Милош Мрдак честитали су им на успешном завршетку осмогодишњег школовања и пожелели пуно успеха и истрајности на будућим животним испитима. Одлични ученици су похваљени и награђени. Као и сваке године, другарско вече је било свечано и весело.